Зростання цін на паливо примушує багатьох думати про автомобілі з газобалонним устаткуванням (ГБО), адже різниця в ціні палива вже майже досягла 3 разів. Його можна встановити практично на будь-яку модель авто (окрім дизелів). І нам вже доводилося бачити біля резервуару з газом навіть Porsche Cayenne. Основним критерієм було збереження заводської гарантії на нову машину.
Звичайно, поставити сьогодні ГБО не проблема. Причому різних поколінь і практично на будь-який автомобіль, не залежно від його марки, моделі і віку. Інша справа – зберегти гарантію на нову машину. Таких пропозицій не багато, але вони є.
Незмінною впродовж років була і залишилася любов таксистів до ГБО. Як і раніше, сьогодні у них ходовими є газові ЗАЗ Sens і Renault Logan. І це найпоширеніші і затребувані нові авто, які відразу в автосалоні вже пропонують з ГБО.
Renault ще в 2010-му почав пропонувати в Україні Logan з передвстановленим ГБО. Є він і зараз. Це Logan c мотором 1,2 л потужністю 72 к.с., який працює на бензин/газ. Він приблизно на 11 тис. грн дорожчий за Logan із звичайним 1,2-літровим бензиновим мотором. І має меншу (на 1 к.с.) потужність. Під замовлення, є ще Sandero і Logan MCV. Їх теж випускають із заводським ГБО.
Із заводським ГБО пропонується ЗАЗ Sens з бензиновим мотором 1,3 л, потужність якого в газовому варіанті знизилася з 70 до 65 к.с.
З недавнього часу моделі з передвстановленим ГБО стала пропонувати компанія «Богдан Індустрія”. Це – Great Wall H3, H3 New, H6, а також пікапи Wingle 5 і Wingle 6.
Також відносно нещодавно представила у своєму модельному ряду автомобілі з передвстановленим ГБО від італійського виробника Zavoli, компанія «Автомотив Юроп Корпорейшн”, офіційний імпортер автомобілів BYD в Україні.
Вже не перший рік пропонує встановити систему ГБО з гарантією Група компаній «АІС”. Це – ГБО італійської Tattarini або польської Optima. Устаткування може бути встановлене практично на усі моделі Geely. Наприклад, на автомобілі Geely CК вартість установки системи ГБО – від 11 800 грн з ПДВ. А на автомобілі Geely GC7 вартість установки системи ГБО – від 14 500 грн з ПДВ.
Чи вигідно купувати автомобілі з ГБО або ставити таке устаткування за замовленням, можна розрахувати самому. Для цього на сайті Групи компаній «АІС” є електронний калькулятор.
Без втрати гарантії на авто ставить ГБО на деякі моделі і компанія «Італмоторс Україна”.
Сьогодні популярність автомобілів з ГБО дещо знизилася. Газ теж почав дорожчати, і багатьом автомобілістам довелося переглядати свої розрахунки економії за рахунок ГБО. Не виключено, що зовсім скоро мода з ГБО перемкнеться на економічні двигуни малого об’єму. Технології не стоять на місці і мотори (як бензинові, так і дизельні) показують буквально рекордну економічність. Але це переважно нові авто, які самі по собі не дешево коштують. Так що – ера ГБО ще тільки починається.

document.write(«»);