5964001

90-і роки. Впала залізна завіса й відкрилися кордони, причому не тільки для людей, а і всілякої творчості, сміливих ідей і рішень. Звичайно, нові тенденції та віяння Заходу дуже швидко торкнулися і автомобільного сектору країн СНД

Наприклад, слово “тюнінг” щільно увійшло в побут, а всілякі ательє, студії, майстерні і компанії з технічного та естетичного доопрацювання вітчизняних машин стали плодитися, як гриби після дощу. Іноді в їх цехах народжувалися дійсно цікаві розробки.

Зустрічайте – його величність “Чорний принц”: оригінальний біг-фут на базі ВАЗівської “Ниви”. Цей автомобіль викликав справжній фурор на Московському автосалоні 1 995-го року. У той час я ще ходив до школи, але добре запам’ятав, як в одному з номерів автомобільного журналу “Сигнал” (було таке видання в 90-х) красувалося фото ефектного пікапа. Навіть на тлі тодішніх іномарок авто виглядало дійсно яскраво і самобутньо.

Шоу-кар “Чорний принц” був побудований в єдиному екземплярі тольяттинською фірмою “Мега Лада” приблизно в 1994-му році. Ідеологом проекту виступив директор компанії “Мега-Лада” Алік Гасанов, великий любитель автоспорту. Він одним з перших в Тольятті спробував організувати виробництво оригінальних машин на базі серійних моделей ВАЗ.

Зовнішній вигляд незвичайного пікапа створювався в дизайн-студії “НІКА” Микити Матюхіна. Стандартний кузов “Ниви” 21213 переобладнали в 2-місний пікап. Але найголовніше – автомобіль отримав укорочену раму від дрібносерійного грузовичка “Бізон”, на якій змонтована підвіска і злегка форсований 1,7-літровий двигун. Система випуску включає в себе додатковий глушник від “Ниви” і бачок для розводки вихлопних газів на дві випускних труби.

Цікаво, що кліренс машини не особливо відрізняється від звичайної Ниви: елементи ходової частини розташовані досить низько. Задній міст на ресорах від Москвича. Добре видно 2-трубний вихлоп.

Автомобіль отримав оригінальний пластиковий обвіс по периметру кузова, а також модний “кенгурятник” з величезними противотуманками NSC, пороги і масивну дугу безпеки в кузові: в 90-ті роки це вважалося дуже круто! За мірками пікапів, вантажний відсік – дуже компактний, адже база Чорного принца – практично така ж, як і у серійної 21213.

document.write(«»);