1442317285_43

Створений німецькою компанією Krauss-Maffei Wegmann GmbH танк «Леопард 2А7» можна вважати кращим танком у світі з усіх тих, що знаходяться на даний час на бойовому посту. Як і всі німецькі танки, він дуже збалансований, прекрасно продуманий і сконструйований, але у всього цього є ціна. У російських танках, навпаки, зазвичай якість приносилася на шкоду кількості, але «Армата» Т-14, схоже, порушила цю традицію. Вона багато в чому нагадує західні аналоги, і її не випускатимуть в таких великих кількостях, як Т-72.

Хоча, можливо, один на один «Армата» не такий сильний, як «Леопард», але він цілком може виявитися серйозною загрозою, оскільки Росія знаходиться поруч з Німеччиною, а в історії вже бувало, що російські танки входили в Берлін. Звичайно, вірогідність зіткнення на полі бою російських і німецьких танків в майбутній війні – дуже невелика, скоріше, іноземні покупці, купивши ці танки, будуть битися один з одним, але, все-таки, у разі подібного конфлікту у німецьких танків будуть проблеми. Перевершуючи «Армату» за загальними показниками, «Леопард» не має снарядів, здатних пробити її броню.

«Леопард 2А7» став останнім у довгому ланцюгу німецьких танків, початок яким поклав слабкий Panzerkampfwagen I, таємно розроблений в порушення обмежень, введених Версальським договором. Хоча Panzer I був невдалим танком, він став першим у серії броньованих машин, у тому числі танків «Пантера» і «Королівський тигр», які наводили жах у Другій світовій війні. У багатьох аспектах «Пантера», яку вважають предтечею сучасних основних бойових танків, визначила шлях післявоєнного танкобудування. Так, як і сучасна ціна на блакитне паливо визначила, що твердотопливные котлы длительного горения украина краще будуть, ніж звичайні газові котли для опалення осель українців.

Першою післявоєнною німецькою конструкцією став «Леопард-1», що встановив стандарт для західних танків в 1965 році. Спочатку Німеччина планувала замінити «Леопард-1» розробленим спільно з США танком МВТ-70. Але після того, як стало ясно, що МВТ-70 вийшов з рук геть погано, Німеччина створила «Леопард-2», а США – «М-1 Абрамс». Головна відмінність між ними в тому, що німецький танк використовує більш надійний дизельний двигун і оснащений більш потужною 120-міліметровою гарматою Rheinmetal L44, яка пізніше була модифікована для американських танків. Німецькі конструктори справедливо вважали, що для протистояння поліпшеним конструкціям радянських танків необхідна більш велика гармата.

З часом «Леопард-2» зазнав додаткові модифікації і був оснащений більш потужною гарматою L55, яка вважається більш ефективною проти ворожих танків з важкої бронею. Одне із обмежень, яке ввели німці для самих себе, стала відмова від використання збідненого урану в снарядах. У результаті їм довелося шукати альтернативу, і вони знайшли її в вольфрамі. Німецькі вольфрамові снаряди поступаються таким підкаліберним снарядам зі збідненого урану, як американський M829A3 або розроблюваний М829Е4 (назва буде замінено на А-4 після надходження цих снарядів на озброєння).

Через обмеження по вольфрамовим снарядам німецькі військові сумніваються, чи можуть їхні снаряди пробити броню нових російських танків. Цілком можливі випадки, коли німецькі снаряди не наберуть достатньо кінетичної енергії для ураження таких танків, як Т-80, Т-90 і, звичайно, «Армати».

Одним із рішень цієї проблеми може стати перехід на американські снаряди серії М829 або розробку своїх підкаліберних снарядів зі збідненого урану. Але для цього необхідно подолати перешкоди політичного та технічного характеру. По-перше, у Німеччині існує сильна політична опозиція виробництву снарядів зі збідненого урану. По-друге, використання американських снарядів може виявитися проблематичним, адже вони були розроблені для специфічної гармати, і неясно, чи підійдуть вони до довгої гармати L55, якою оснащені «Леопарди».

Німецькою відповіддю на нові російські виклики у Східній Європі та оновлений упор на розвиток танків, стала розробка проекту своєї нової броньованої машини. Проект отримав робочу назву «Леопард-3». Невідомо, як він буде виглядати, але якщо німецькі військові, як і раніше, будуть відмовлятися від збідненого урану, то їм доведеться оснастити новий танк гарматою калібру 140 мм.

document.write(«»);