Zaz968m

На чемпiонатi України зi швидкiсного розгону автiвок перемiг… “Запорожець”

У таке важко повiрити, але цей малюк може обходити навiть всесвiтньо вiдомi спорткари. Це довiв Сергiй Соловченко, що на “горбатому” виграв перегони з дрег-рейсингу в класi PRO RWD.

Яким чином 40-рiчну машину вдалося зробити такою швидкою?

— Знаєте, якби не було “горбатого” “Запорожця”, я б, напевне, не з’явився у цьому спортi, – пояснює газеті “Експрес” Сергiй Соловченко. – Менi захотiлося з патрiотичних мiркувань довести, що наш “козачок” теж чогось вартий у компанiї коштовних iномарок. От i взявся його фарширувати.

— Iз чого почали?

— Я купив спочатку кiлька “Запорожцiв”, хотiв з них “злiпити” один. Але оскiльки нинi його розмiри абсолютно не стандартнi, нiчого з цих “Запорожцiв” не знадобилося, вони всi пiшли на брухт. Тiльки один я залишив, i пiд нього вже “лiпилося” все iнше. У планi форми я максимально намагаюся зберегти вигляд “горбатого”. Щоправда, авто з кожним роком стає довшим. Бо чим довше, тим безпечнiше.

Зате ширину я принципово залишив стандартною. Змушений був викинути крiсло пасажира, бо дуже тiсно за кермом.

Спочатку встановив на автомобiль мотоциклетнi двигуни. Але швидкостi постiйно зростають, i цi двигуни вже не могли впоратися. Довелося шукати iнший варiант, i я спинився на 8-цилiндровому двигунi вiд “Mustang Shelby” об’ємом 5,4 лiтра.

— Яка потужнiсть вашого “Запорожця”? — Є багато шляхiв збiльшення потужностi. Колись я витискав з машини 300 кiнських сил. Торiк уже довiв її до 800, але цього було замало, щоб виграти чемпiонат. Цього року в мене 900 “коняк” пiд капотом, якi й принесли менi перемогу.

Щоб виїжджати на мiжнароднi змагання, потрiбно мати двигун потужнiстю хоча б 2000 тисячi кiнських сил. Моя коробка передач витримає таке навантаження. Залишилося тiльки пiдтягнути двигун, i я кину виклик свiтовим китам.

— До якої швидкостi розганяєте авто?

— Наша траса для дрегу має 402 метри – хто швидше їх проїде, той i перемiг. Для нас головне – розгiн. Цю вiдстань я пройшов за 9,6 секунди, i це наразi мiй рекорд та найкращий час в Українi. На фiнiшi швидкiсть становить 240 кiлометрiв за годину, а до “сотнi” мiй “горбатий” розганяється менш нiж за двi секунди. Жодна серiйна автiвка, навiть “Бугаттi Вейрон”, мене не наздожене!

— Скiльки грошей ви вклали у свою машину?

— Для чого людей лякати такими цифрами? Повiрте, в машину вклалося багато. Можливо, вже i за сотню тисяч доларiв перевалило.

document.write(«»);