Починаючи з літа вартість пального почала знижуватися разом із загальними цінами на нафту, а також із падінням курсу долара. Але ціновий спад дійшов до певної межі через яку, очевидно, ціна не переступить. Експерти радять робити запаси пального, адже найближчим часом ціна може незначно зрости, пише ua-ekonomist.com.

У найближчі 10 днів ціни на пальне на українських АЗС можуть просісти ще на 1 грн. на літрі, але після місцевих виборів припинять знижуватися, спрогнозували експерти.

«Зниження на гривню ще можливо, але після 25 жовтня розцінки перестануть опускатися, і можуть почати подростать. Частково це пов’язано з тим, що обмінний курс гривні до долара і євро перестане зміцнюватися», — уточнив нам економіст, керівник проекту «Успішна країна» Андрій Блінов.

За даними консалтингової групи «А-95», за останній місяць середня вартість бензину марки А-92 на заправках просіла на 24 копійки — до 18,78 грн/л, А-95 — на 28 копійок (до 19,49 грн/л), а дизелю — на 20 копійок (до 17,31 грн/л).

Очікуване зростання курсу долара, за який наші нефтрейдери закуповують пальне за кордоном, — лише одна причина подорожчання пального. Друга, за словами експертів, — це плавне підвищення світових цін на нафту. Тільки за останній тиждень вони піднялися з $40 до $50 за барель, і 3-4 тижні вплинуть на кінцеву ціну нафтопродукту.

Зростання ціни на бензин не буде пов’язане на пряму з виборчим процесом. Це лише його незначне відлуння. Валютна ситуація в країні є нестабільною, а насамперед ускладнює гривневий паритет очікування рішення про реструктуризацію російського кредиту в обсязі 3 млрд дол. Якщо Росія не піде на поступки щодо України, то валютний скачок і валютна паніка спричинить зростання цін не лише на пальне.

document.write(«»);