Заміна Хаммеру їде в Америку зі ШвейцаріїЯкого саме постачальника вибирають для американської армії поки невідомо, проте однією з найбільш вірогідних до прийняття на озброєння машин з погляду міжнародних військових експертів є JLTV Eagle («Орел»), розроблений компанією General Tactical Vehicles (GTV) для програми модернізації озброєнь Joint Light Tactical Vehicles.

У рамках цієї програми армія США і морська піхота збираються закупити нові легкі тактичні бронетранспортери управління, які прийдуть на зміну прекрасним, але дійсно застарілим Хаммер. Досить згадати, що Хаммер якщо ще не дідусь, то, принаймні, майже військовий пенсіонер: він знаходиться на озброєнні армії і морської піхоти США ось вже більше 25 років.

Машини класу легкого БТР з’явилися на озброєнні багатьох армій як американських союзників, так і найбільш ймовірних противників. А його брати-близнюки Eagle V 4×4 і 6х6 вже перебувають на озброєнні армій Австралії, Данії та Німеччини. У Європі ці машини проізодітся швейцарська компанія MOWAG.

1

І хоча оборонне відомство США неквапливе і консервативне, прийшла пора вийти на заслужений відпочинок і Хаммеру заодно зі старовиною Хамви. До слова, Хамви американці в даний час активно передають збройним силам України в якості «допоміжної техніки і нелетальної зброї».

Скільки потрібно коліс?

Власне кажучи, американці ще не вирішили, скільки буде коліс у нової багатоцільовий машини (лінійка включатиме п`ять модифікацій: бойову машину піхоти, командноштабную машину, автомобіль-розвідник, броньовану медичну машину і універсальний броньований транспортер MRAP). Але за великим рахунком це і не так уже й важливо: якщо формула 4х4 забезпечить таку ж прохідність по бездоріжжю, що і 6х6, то навіщо зайва пара коліс?

Також новий БТР повинен бути пристосований до використання в якості платформи для установки важкої гармати та іншої зброї: мінометів, ракетного озброєння і т.д. Екіпаж складе орієнтовно 4 людини, а створена на цій платформі бойова машина піхоти зможе перевозити ще й 6 чоловік десанту повною сучасної екіпіровці і озброєнні.

1

Три контракти на розробку JLTV були розміщені ще в 2009 році (один з них якраз і виграла General Tactical Vehicles). Фаза розробки технології завершена в травні 2011 року. Випробування та розробка модифікацій почалися в 2012 році (хоча перші сім «Орлов» надійшли для тестування в US Army and Marine Corps for Technology Development — Службу технічного розвитку американської армії і флоту).

Обов’язковою вимогою була протимінний захист, у тому числі, від потужних саморобних фугасів, які люблять використовувати різного роду повстанці, бойовики та інші іррегулярні формування. У результаті «Орел» має V-подібне днище, призначене для розсіювання ударної хвилі вибуху. Варто відзначити, що придумали таку конструкцію південноафриканські інженери в даний час від неї вже відмовилися на користь плоского днища, забезпечує більш низький силует бойової машини.

На чому він їде, чим стріляє?

Згідно з технічним завданням, новий основний легкий бронетранспортер американської армії повинен максимально відповідати співвідношенню «маса-потужність». Eagle відповідає цим вимогам практично ідеально. Оснащений він дизелем Cummins і трансмісією Allison. На випробуваннях по бездоріжжю він намотав 80000 миль, продемонструвавши прекрасну прохідність.

У базовому варіанті комплектації «Орел» буде озброєний 12,7-мм кулеметом або 40-мм автоматичним гранатометом і 7,62-мм кулеметом. В якості додаткового озброєння використовуються димові гранатомети М7.

Броня відповідає рівню STANAG 4569 за натовською класифікацією: другий рівень захисту від куль і осколків і протимінний 2а. Тобто, машина захищена з усіх боків від бронебійно-запальних куль калібру 7,62 мм, випущених з дистанції 30 метрів і осколків осколково-фугасної снаряда, підірваного на відстані 80 метрів. При цьому витримує вибух міни або саморобного вибухового пристрою безпосередньо під колесом.

document.write(«»);