Більшість бойових машин, які заявлені як вітчизняні здебільшого збирають з імпортних комплектуючих. Але є і винятки. Наш сайт знайшов п’ять гідних екземплярів, які дійсно можна назвати українськими.

БМ «Оплот» — принципово новий український танк, розроблений Харківським КБ. Морозова.
На думку експертів, бойова машина, за багатьма характеристиками не поступається західним аналогам. «Оплот» укомплектований дизельним двигуном, який розвиває потужність в 1 200 к. c. і має повністю комп’ютеризовану систему управління рухом, яка легко інтегрується з будь-якою комп’ютеризованою системою управління боєм. Він здатний працювати навіть при температурі від -40 до +55 С°.
ТОП-5 бойових машин українського виробництва
БМПВ-64 – це щось середнє між БМП і танком. Від стандартної бойової машини піхоти, БМПВ-64 відрізняється високоміцної бронею в 350 мм. БМП розрахований на 3 членів екіпажу і 12 десантників. Люк для висадки спецназу розташований у кормовій частині, що забезпечує захист від ворожого вогню під час висадки.

БМПВ-64 споряджений гарматою калібру 30 мм, протитанковими керованими ракетами і двома кулеметами.
БМПВ-64
БТР-4 «Буцефал» — ще одна робота Харківського КБ ім. Морозова. Ця модель далеко пішла від радянського прототипу, і має масу нових елементів. Тут є додаткові бічні двері, зміщений назад бойовий модуль і т. д.

БТР-4 «Буцефал» вже встиг повоювати на Донбасі і за результатами шестимісячної служби в нього внесли більш 900 доробок.
БТР-4 Буцефал
СРМ-1 «Козак» — розробка приватного наукового бюро «Практика». Машина побудована на базі шасі IVECO, a от все інше – це авторські розробки фахівців бюро.

Український уряд відмовився закуповувати ці машини через їх дорожнечу. СРМ-1 «Козак» коштує 2 мільйони грн.

«Дозор-Б» — остання новинка українського виробництва, хоча робота над машиною розпочалася ще 10 років тому. До кінця 2015 року «Дозор-Б» надійде на озброєння української армії.

Бойова машина укомплектована дизельною силовою установкою потужністю 197 к. c., розвиває швидкість до 105 км/ч. Щільна броня забезпечує захист від куль калібру 7,62 мм, a днище оснащене протимінної захистом.

Бойовий модуль встановлюється на даху і складається з великокаліберного кулемета і протитанковими керованими ракетами. Ціна машини – 200 000 євро.

Дозор-Б

document.write(«»);