Старі машини на внутрішньому ринку впадуть в ціні, а імпортні обійдуться у 8-10 тисяч євро.

 

Старі іномарки по 1000 євро – не просто міф, яким хочуть прикрити сірі схеми завезення авто . Це – боротьба за переділ автомобільного ринку.

 

Зниження акцизів на імпорт б/в автомобілів, яке сьогодні лобіюється у ВР (законопроект №3251), не принесе автомобілістам очікуваного зниження цін. Стару іномарку не можна буде купити за 1000 або навіть 3000 євро. Про це сьогодні на прес-конференції говорили представники провідних автомобільних компаній. Більше того: генеральному директору ВААІД Олегу Назаренку не зрозумілий сам посил законопроекту №3251. Чому знижуються податки саме на б/в авто? Чому не можна знизити мита на нові автомобілі, щоб вони стали доступнішими, а не старі. Або – на ті авто, які виробляють в Україні? Чому, якщо мова йде про турботу про народ, не знизити податки і мита на ліки для пенсіонерів? І чому, прикриваючись ідеєю, зробити автомобілі доступними для громадян України, одночасно підвищують податки на імпорт недорогих узбецьких авто (+ 12%) і недорогих російських автомобілів (від +10 до + 17%)?

 

Як повідомив пан Назаренко, навіть після зниження акцизів, старий автомобіль з Європи за 1000 євро – це міф. Адже з 1 січня Україна переходить на норми Євро-5 і ніякі інші авто в країну ввезти буде не можна. А Євро-5 відповідають європейські автомобілі приблизно з 2010 року випуску, які коштують недешево – від 8-10 тис. євро, а то й дорожче. І нові автомобілі за такі гроші і зараз є на ринку. У чому ж тоді логіка авторів законопроекту? Адже прості автомобілісти від цього не виграють?

А ось програє близько 5 млн автомобілістів, які купували авто останні 10 років, – вважає директор з маркетингу Групи компаній “АІС” Сергій Боровик. Після того, як знизять акцизи на імпорт б/в автомобілів і в країну почнуть їхати перші “беушки”, ціни на внутрішньому авторинку тут же впадуть і всі ці 5 млн. автомобілів подешевшають. Від кількох сотень до кількох тисяч доларів. І якщо загальна ємність авторинку в 2016 році (нові + б/в) складе десь 100 тис. шт і заради цих 100 тис. осіб так намагаються депутати, то 5 млн. людей цей закон зачепить мимоволі.

 

І при цьому, упевнена генеральний директор компанії “Єврокар” Марина Яковлєва, б/в авто, які імпортуються з Європи, не стануть дешевими. Відмінний приклад – імпорт старих Smart. На авто з мотором до 1 л розмір акцизу мінімальний. І, за даними Сергія Боровика, в 2015 році було імпортовано більше 4000 старих Smart у віці 8-10 років. Їх середня ціна – 7-10 тис. доларів. І це наочний приклад і ще одне підтвердження того, що при зниженні акцизів, в Україну все одно не будуть завозити дешеві старі автомобілі. І споживач в результаті отримає середній ціновий сегмент б/в авто, фактично, за ціною нової машини.

Як повідомив Сергій Боровик, за роки незалежності України в інфраструктуру автомобільного ринку країни вкладено понад 2 млрд. євро. Було відкрито 12 автозаводів, багато з яких сьогодні законсервовані або банкрутують, як КрАСЗ (збірка SsangYong і Geely). В Україні працює 40 компаній-імпортерів автомобілів, які представляють більше 60 автомобільних марок. У нас в країні – 1000 компаній автодилерів, багато з яких побудували концептуальні автосалони 3S вартістю від 2 до 5 мільйонів євро. Більше 300 підприємств виробляють комплектуючі для автомобілів. Всього в цій галузі працевлаштовано більше 50 тис. осіб. І все це, на думку пана Боровика, може впасти, якщо депутати ВР приймуть законопроект №3251.

 

Але від зниження акцизів на імпорт б/в авто постраждає і держава. Податки, які йдуть до бюджету від імпорту автомобілів в Україну, на другому місці після надходжень від енергоносіїв. За даними Сергія Боровика, з проданих у 2015 році приблизно 50 тис. автомобілів, держава отримала податків на суму 5,5 млрд. грн. Старих автомобілів було імпортовано в країну в 2015-му – теж близько 50 тис. але, за даними пана Боровика, в результаті податків держава отримала – всього близько 1 млрд. грн. І 60% від цієї суми – це якраз той акциз, який хочуть знизити. У підсумку втрати бюджету в 2016 році від скорочення ринку нових авто будуть величезними.

На думку директора представництва “Ніссан Україна” Андрія Нестеренка, лобіювання зниження акцизів на імпорт б/в автомобілів направлено на переділ автомобільного ринку країни. Якщо законопроект №3251 приймуть, з України можуть піти офіційні представництва іноземних автомобільних компаній. Але потенційна місткість ринку залишиться. Тому, замість офіційних постачальників, продавати у нас автомобілі будуть інші фірми, до яких і перейде цей бізнес.

 

З відходом офіційних представництв та імпортерів, в нашу країну, на думку Андрія Нестеренка, перестануть надходити автомобілі, адаптовані до наших умов експлуатації і нові технології також перестануть надходити. Все це вимагає інвестицій, часом величезних і з довгими термінами окупності. Їх могли собі дозволити робити тільки заводські дистриб’ютори автомобільних брендів. “Сірі” дилери робити цього не будуть.

 

Ось такі наслідки, здавалося б, популярної ініціативи знизити акциз на б/в автомобілі. У ВААІД сподіваються, що депутати почують ці аргументи і не вкинуть авторинок у ще більшу кризу.

document.write(«»);