Весь минулий тиждень автомобільний бізнес аргументував, що законопроект №3251 «Про стимулювання розвитку ринку уживаних транспортних засобів» призведе до негативних наслідків не тільки для авторинку, але і для економіки країни. Але навіть після безлічі аргументів до редакції AUTO-Consulting продовжували приходити листи від читачів, в яких вони висловлювалися за лібералізацію імпорту старих авто. Заочна дискусія розгорнулася і в стінах Парламенту. Всі аргументи:

 

Отже, депутати, які підписалися під законопроектом №3251 (а їх аж 93), говорять, що люди хочуть купувати недорогі старі автомобілі. І на час економічної кризи, їм треба дати таку можливість. Нагадаємо, що зниження акцизів заплановано не назавжди, а лише на 2 роки. Їм відповідають відразу кілька громадських організацій. Це ВААІД (Асоціація автоімпортерів і дилерів), ФРА (федерація роботодавців в автомобільній галузі), а також окремі автомобільні компанії, які вже давно працюють на автомобільному ринку і не в одній країні світу.

 

Дешевих іномарок все одно не буде. А закон 3251 – це популізм. Стару іномарку за 1000 або 3000 євро не можна буде пригнати. Про це на прес-конференції говорили представники провідних автомобільних компаній. Більше того: генеральному директор ВААІД Олег Назаренко не зрозумілий сам зміст законопроекту №3251. Чому знижуються податки саме на б/к авто? Чому не можна знизити мита на нові автомобілі, щоб вони стали доступнішими, а не старі? Навіть після зниження акцизів, старий автомобіль з Європи за 1000-5000 євро – це міф. Адже з 1 січня Україна переходить на норми Євро-5 і ніякі інші авто в країну ввезти буде не можна. А Євро-5 відповідають європейські автомобілі приблизно з 2010 року випуску, які коштують недешево – від 8-10 тис. євро, а то й дорожче. І нові автомобілі за такі гроші і зараз є на ринку. У чому ж тоді логіка авторів законопроекту?

 

За оцінками директора з маркетингу Групи компаній «АІС» Сергія Боровика, наступного року загальний ринок нових і підтриманих авто оцінюється в 100 тис. штук. Тобто питання покупки авто в 2016 році цікавить максимум 100 тис. людей в країні, але через цей закон постраждає мінімум 5 млн. українців, авто яких подешевшають через наплив б/к іномарок. Вони втратять гроші, якщо захочуть їх продати.

 

Зниження акцизів завдасть шкоди бюджету країни в 10 млрд. гривень.

 

Як виявилося, автоімпорт – це 2-а за величиною галузь після нафтогазової та відрахування податків з неї вельми істотні і відчутні в масштабах країни. В умовах дуже нестабільної економіки та непродуманих дій, Україна може позбутися до 10 млрд. податкових надходжень. Що це означає для країни, повинні добре розуміти економісти Кабміну.

 

Закон №3251 знищить легальний авторинок і позбавить роботи мінімум 50 тис. людей

 

У сфері продажів, виробництва, дистрибуції, обслуговування офіційного авторинку тільки серед учасників ВААІД працює більше 50 тис. людей. Це близько 1000 дилерських центрів по країні, 40 офіційних імпортерів, які представляють на ринку 60 автомобільних брендів. Загальна сума інвестицій цих компаній – понад 2 млрд. євро. Депутатська ініціатива позбавить їх усіх роботи і перекреслить всі інвестиції. А зважаючи на те, що у країні нові робочі місця не створюються, це призведе до соціального вибуху.

 

Український авторинок покинуть іноземні виробники-інвестори

 

Через кризу заводські дистриб’ютори світових виробників і так терплять в Україні збитки. Якщо згорнеться ще й офіційний ринок через наплив б-к автомобілів, вони просто підуть з України. Такі прецеденти вже є. Ринок тільки за 2015 покинуло 5 автомобільних брендів. Але догляд заводських дистриб’юторів буде означати, що в Україні не будуть інвестувати в непопулярні «нішеві» моделі, перестануть вкладати в навчання персоналу тощо. А нові технології в Україні тоді взагалі не прийдуть. Впаде якість сервісу, а автомобілі і запчастини потрібно буде чекати по багато місяців.

 

Лібералізація б/к імпорту може призвести до обвалу гривні

 

Міжнародний холдинг «Атлант-М», який працює на ринках Росії, Білорусі та України вже не одне десятиліття, наводить приклад , коли точно така ж ініціатива в Білорусі призвела до 3-х кратного обвалу валюти. На думку аналітиків «Атлант-М», в Україні може повторитися така ж ситуація, але з ще більш трагічними наслідками.

 

Депутати дбають не про простих громадян, а лобіюють свої інтереси. Це бізнес-війна. З сенсаційним звинуваченням виступив генеральний директор ВААІД Олег Назаренко. За його інформацією, не дивлячись на авторство 93-х народних депутатів, законопроект має явних лобістів у Верховній Раді. Прикриваючись популярними ідеями про лібералізацію автомобільного ринку, цей законопроект проштовхують нардепи, пов’язані з так званими “сірими” дилерами. Про це Назаренко написав у Фейсбук. На його думку, причини такого лобізму криються в бізнес-інтересах окремих депутатів. Вони хочуть потіснити з українського ринку офіційних імпортерів і автовиробників і зайнятися масовими поставками б/к авто з Європи. При цьому, за прогнозами Олега Назаренка, лобісти законопроекту №3251 не збираються віддавати бізнес з поставок б/к авто простим людям. Ніхто сам собі пригнати авто з Європи не зможе, оскільки наступним законом ускладнять сертифікацію та інші процедури. Цей бізнес контролюватимуть лише лобісти цього закону.

document.write(«»);