Податок на «розкішні” авто: Хто і скільки платитиме в 2016 році

 

Серед прийнятих 25 грудня поправок до Податкового кодексу є і змінена формула збору податку на так звані «розкішні” автомобілі. Тепер вартість машини, яка підпадає під сплату цього податку, прив’язана до мінімальної заробітної плати, пише delo.ua.

 

У 2016 році податок на «розкішні” авто українці платитимуть по-новому. Ставка податку, який зобов’язані платити власники «розкішних” машин, залишилася на колишньому рівні – 25 тис. грн на рік. А ось чи є авто «розкішним”, визначатимуть за новим критерієм: тепер оподаткуванню підлягають всі автомобілі віком до 5 років, середньоринкова вартість яких перевищує 750 мінімальних заробітних плат.

 

У прийнятому 25 грудня бюджеті на 2016 рік закладена мінімалка у розмірі тисяча триста сімдесят вісім грн – тобто розкішним відтепер вважається автомобіль вартістю не менше 1033000 грн.

 

Протягом наступного року мінімальна зарплата буде проіндексована двічі – до 1450 грн з 1 червня і до 1550 грн з 1 грудня. Слідом за цим виросте і мінімальна вартість «розкішних” машин – до 1087000 грн і 1162000 грн відповідно.

 

Спочатку податок на автомобільну «розкіш” поширювався на машини з об’ємом двигуна більше 3 літрів і віком не більше 5 років.

Нагадаємо, що нова методика оцінки розширить базу оподаткування приблизно на ще так раз – з 15800 машин до, як мінімум, 138 200 (дані МВС за 2014 рік, які враховують поставлені на облік «розкішні” автомобілі 2011-2013 років випуску).

 

«Не вдаючись у дискусії про те, справедливий цей податок за своєю суттю чи ні, варто все ж зазначити, що він більш логічний, ніж існуюча раніше редакція, за якою ставка податку прив’язувалася з обсягом двигуна 3 л і не враховувала ніяких інших факторів” розкішності ” , – зазначає Артем Ткаченко, генеральний директор компанії «ВіДі Авто Менеджмент Груп”.

 

При цьому слід звернути увагу, що при сплаті податку враховується не ціна конкретного екземпляра авто, а середньоринкова вартість даної моделі, яка залежить від року випуску і пробігу. Ця методика була затверджена Кабміном ще в 2013 році. Дізнатися середньоринкову вартість автомобіля можна в спеціальному розділі офіційного сайту Мінекономрозвитку. Щоправда, у списку фігурують далеко не всі моделі автомобілів, які продавалися на українському ринку в попередні п’ять років.

 

Що означає для власника розрахунок за середньоринковою вартістю?

 

«Власник авто не буде автоматично платити податок всі п’ять років, так як кожен рік середньоринкова вартість його авто буде знижуватися, і вже після одного або двох років він може перестати платити податок”, – пояснює Артем Ткаченко.

 

Нагадаємо, що, за даними ДФС, платники податків у січні-жовтні 2015 заплатили в бюджет 392 000 000 гривень транспортного податку.

document.write(«»);