Як вплине зниження акцизів на старі іномарки на продаж нових автоОдіозний законопроект №3251 про зниження акцизів на старі іномарки викликає палкі суперечки в середовищі автомобільного бізнесу. Автомобільні імпортери впевнені, що в разі його прийняття продажі нових легковиків впадуть до 10-20 тис. на рік. Законопроект №3251 «Про стимулювання розвитку ринку старих транспортних засобів» передбачає на два роки – з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2017 – знизити акциз при імпорті уживаних іномарок, пише carreviewauto.com .

 

Причому залежно від об’єму двигуна ставки акцизу зменшуються в 9-28 разів. Автори законопроекту запевняють, що в умовах економічної кризи це дозволить людям недорого купити старий легковий автомобіль. Однак при цьому не варто забувати, що з 1 січня 2016 року в Україні вводиться екологічний стандарт Євро-5. Фактично це означає обмеження віку імпортованих уживаних іномарок: даний стандарт задовольняють моделі 2010 року випуску, які в Європі не такі вже і дешеві.

 

Ціни на такі авто у ЄС стартують від 5-7 тисяч євро. За розрахунками голови Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олега Назаренка, у разі скасування акцизу їх вартість після доставки в Україну і розмитнення буде не менше 8-10 тисяч євро. А що в такому випадку буде з ринком нових легковиків? Попит на нові легкові автомобілі визначають три фактори – рівень економіки, курс національної валюти, а також податки і законодавчі обмеження. Сукупність цих факторів дозволяє дати цілком однозначний прогноз на 2016 рік: машини будуть дорожчати. «Покупцям, на жаль, слід чекати зростання цін. Україна переходить з нового року на Євро-5, а такі автомобілі коштують дорожче, другий чинник зростання цін – девальвація гривні. Третій – на новинки виробники встановлюють більш високі ціни », – зазначає Назаренко.

 

Крім того, на деякі автомобілі будуть діяти додаткові мита. Так з 5 грудня була введена додаткове мито на машини з Узбекистану в розмірі 12,2%, а з 3 січня автомобілі російського походження обкладуть додатковим митом, розмір якого залежить від заводу-виробника. Але й при такому розкладі ринок нових авто в наступному році може дещо зрости.

 

«Оптимістичний прогноз – 60 тис. нових автомобілів, зростання 15-20%. Цей сценарій заснований на невеликому зростанні ВВП і стабільному курсі гривні », – зазначає Назаренко. Якщо ж будуть знижені акцизи на старі іномарки, то продажі нових автомобілів неминуче впадуть.

 

«Зниження акцизів означає зниження продажів нових авто до мінімальних обсягів у 10-20 тис. В 2016 році», – говорить Назаренко. Від падіння продажів нових авто постраждає і бюджет України.

 

«Автомобільний бізнес в Україні – другий за рівнем надходжень від імпорту в бюджет (після імпорту енергоресурсів). При цьому в галузі задіяно більше 50000 фахівців різного профілю », – зазначає Ярослав Пригара, генеральний директор компанії« АвтоКапітал », офіційного імпортера автомобілів Mercedes-Benz в Україні.

document.write(«»);