Акциз на бензин і солярку підвищуватимуть від 1 січня по 30 червня як мінімум на 13%

 

З нового року на українців чекає чергове здорожчання всього, де є транспортні витрати. Такі невтішні прогнози експертів через закладене до бюджету подорожчання пального. Попри стабільний курс інвалюти та обвал цін на нафтовому ринку, в Україні все навпаки. Пальне дешевшати не буде, навпаки, уряд шукає шпаринку, як ще обібрати власний народ.

 

Через підвищення ставки акцизів на нафтопродукти вже до літа 2016 року бензин може подорожчати мінімум на 13%. Згідно із новим податковим законом, для бензину ставка акцизу зросте з 202 євро до 228 євро за тонну (171,5 євро за тисячу літрів). Акциз на альтернативне моторне пальне збільшений на постійній основі на 42% – з 99 євро до 141 євро за тонну (або 120 євро за 1 тисячу літрів). А літр пального на заправках може вартувати на 2-3 гривні більше. Наприклад, літр бензину А-95 із нинішніх 20,45 гривні може зрости до 23,10.

 

Крім цього, посилено сплату акцизного збору із нафтопродуктів. Будуть запроваджені електронні акцизні накладні, які оформлятимуть при здійсненні усіх операцій з реалізації пального. Крім того, буде змінено одиниці вимірювання пального: кілограми будуть замінені на літри (нормативом стане об’єм пального за температури 15 градусів за Цельсієм).

 

Услід за бензином експерти прогнозують зростання цін на всю групу товарів та послуг, які мають транспортну складову в собівартості. Кажуть, що товари та послуги можуть здорожчати на 10-30%.

 

Найперше на вартість пального зреагують перевізники, – кажуть експерти. – Якщо у громадському транспорті підвищити тарифи не так просто, то вартість проїзду в таксі однозначно зросте.

 

Невидиме для споживачів подорожчання: це доставка продуктів у супермакети. Відповідно у вартість товару закладуть складову за доставку. А зважаючи на те, що наші торговці звикли отримувати заробітки не менше 100%, годі сподіватися, що ціни не підвищать. А враховуючи увесь ланцюг, який проходить товар від виробника до кінцевого споживача, накрутка виходить така, що у рази перевищує початкову вартість продукту. А враховуючи те, що доходи українців, навпаки, зменшились, невдовзі навіть товари першої необхідності можуть стати недоступними для пересічних людей.

 

Економіст-міжнародник, голова Чернівецького осередку європейських студій Володимир Козменко трохи заспокоює споживачів. Він припускає, що подорожчання бензину на кілька гривень, незначно вплине на ціноутворення інших товарів. Адже у цінах масових товарів транспортні витрати складають не таку значну частку. Тому ціни можуть і не відреагувати на подорожчання пального.

document.write(«»);