Первістком Кременчуцького автомобільного заводу був випущений в квітні 1959 року десятитонний самоскид КрАЗ-222. Перша дослідна партія цих вантажівок, що складається з п’яти машин, після закінчення свого складання відразу ж була відправлена для проведення першотравневої демонстрації у Полтаву, Кременчук і Київ. Пізніше вони потрапили і на ВДНГ, де викликали здивування москвичів і гостей столиці переконливою на ті часи потужністю і видатними габаритами.

Оскільки цьому автомобілю спочатку планувалося присвоїти ім’я «Дніпро-222″, проте з невідомої причини від нього відмовилися.

kraz_222-1

При цьому варто відмітити той факт, що в технічній документації достатньо довго зустрічалося багатоваріантне найменування цієї вантажівки як Дніпро-222, КрАЗ-222 або КрАЗ-222 «Дніпро”.

Прототипом цієї важкої вантажівки став тривісний Diamond 980, що поставлявся в СРСР під час Великої Вітчизняної війни по системі ленд-ліз. На його основі в Ярославлі на місцевому автомобільному заводі розробили тривісні самоскиди і вантажівки, які оснащувалися вітчизняним дизелем ЯАЗ-206 – ліцензійною копією американського дизельного мотора GMC 71-6.

У зв’язку з тим, що в п’ятдесяті роки ЯАЗ перепрофілювали під випуск дизельних двигунів, він дістав нову назву ЯМЗ. Виробництво ж вантажівок перевели в Мінськ і Кременчук. При цьому завод в Кременчуці довелося реконструювати, оскільки він на той момент займався випуском комбайнів для прибирання кукурудзи.

Спочатку перші КрАЗи відрізнялися від ЯАЗів тільки іншою назвою і відсутністю емблеми у вигляді ведмедя на своєму капоті. Пізніше в них почали з’являтися власні оригінальні риси. КрАЗ-222 же спочатку був названий як Дніпро-222, проте ця назва не прижилася. Експлуатувався він, в основному, на кар’єрах і у будівельних організаціях. Так, наприклад, саме з КрАЗ-222 в 1959 році було зроблена операція перекриття річки Дніпро при Кременчуцькій ГЕС.

Оскільки автомобіль експлуатувався в дуже суворих умовах, то для обігріву салону хорошим рішенням була установка пічки планар, проте на час випуску цього автомобіля ця система ще не була розроблена.

Ця вантажівка сподобалася водіям і користувалася у них заслуженою повагою. Проте при його експлуатації виявився також і серйозний недолік: розбухаючі дерев’яні двері, що призводило до проблем із закриванням дверей. Всього ж до зняття автомобіля з виробництва з конвеєра зійшло 11 630 його екземплярів.

Експортувалася машина і за кордон, в основному в країни соціалістичного табору. Крім того, в КНДР було налагоджено його виробництво під місцевою назвою «Чачжоу” (Jaju).

Нині в музеї Кременчуцького автозаводу на зберіганні є відновлений до п’ятидесятиріччя заводу екземпляр цього вантажного автомобіля під назвою Дніпро-222. Він знаходиться в робочому стані і може рухатися своїм ходом.