Яка броньовані бойова машина краща: “Козак-2” чи “Тигр”?

Останні події на сході України спонукають задуматися, чи варто всерйоз побоюватися потужності російської армії і її техніки і чи є чим відповісти українським інженерам?

Сьогодні ми хотіли б порівняти і визначити кращу бойову машину для армії України і Росії. Йтиметься про останні розробки вітчизняних конструкторів: бронетранспортер Козак-2, а також про новинку російського ВПК – броньований автомобіль ГАЗ-2330 «Тигр», пише autodriving.net.

У 2015 році українська компанія «НВО Практика» представила свою оновлену версію вітчизняного броньованого автомобіля – «Козак» II. Це вже третій варіант броньовика «Козак». Машина виглядає сучасною, надійною і цілком конкурентоспроможною.

Відразу кидається в очі нова платформа. В основі «Козака» все та ж італійська IVECO. Але якщо в попередній версії – 2014 роки – використовувалася вантажна платформа IVECO Еurocargo, то в моделі 2015 го використовується більш компактне шасі від мікроавтобуса IVECO DAILY.

Завдяки зміні шасі автомобіль став значно легшим і меншим – це відразу ж позначилося на його місткості. Зміна ваги дозволила домогтися гарної питомої потужності (кількість кінських сил на тонну ваги). В цілому вийшло оптимальне співвідношення маси, місткості, потужності двигуна і запасу ходу.

Відмінність між IVECO DAILY і IVECO Еurocargo можна побачити на фото:

У розробку російського «Тигра» тільки арабські компанії вклали близько $ 60 млн. Саме на замовлення Об’єднаних Арабських Еміратів з самого початку створювався автомобіль, яким зараз пишаються в Росії. Але найцікавіше, що в кінці кінців від замовлення «Тигрів» ОАЕ відмовилися. І, щоб добру не пропадати, влади РФ вирішили озброїти ним свою армію.

Деякі російські експерти стверджують, що в цілому арабам «Тигр» сподобався. Однак контракт на його виробництво укладати вони не стали. Очевидно, що в результаті араби побачили зовсім не те, на що розраховували, вклавши в машину десятки мільйонів доларів.

Рідний «газівський» двигун «Тигра» могутніший, ніж у «Козака», на 27 кінських сил. Але російський броньовик на 1,7 тонни важчеий. Тому з точки зору потужності на тонну ваги програє «Козаку».

В цілому, не дивлячись на те, що на «Тигр» витратили понад $ 60 млн, ніяких явних переваг перед «Козаком» у нього немає. Зведену характеристику ми наводимо нижче:

document.write(«»);