Їзда “накатом” – пережиток минулого чи можливість заощадити бензин?Глушити або не глушити? Котитися або їхати? Ці уже зовсім не шекспірівські питання мучать не одну світлу водійську голову. Хоча, більш актуальним цей матеріал буде для водіїв, що мають автомобілі з механічною коробкою передач. Оскільки на «автоматі» їхати накатом не вийде, пише avtovod.org.ua.

Ще з часів дитинства мені запам’яталося вираз «їзда накатом». А ось в чому його сенс стало зрозуміло пізніше, «коли ноги стали діставати до педалей».

Отже, давайте з’ясуємо: “їзда накатом” – це рух автомобіля на нейтральній швидкості.

Навіщо це потрібно? Тут варіантів декілька. Але, один з найбільш поширених – це економія бензину. Мовляв, якщо машина котиться сама по собі – зменшити швидкість невеликими, і автомобіль не буде споживати додаткове паливо. Начебто все зрозуміло.

А тепер давайте розберемося …

З урахуванням того, що карбюраторних автомобілів стає все менше і менше (автопром на місці не стоїть), то навряд чи їзда накатом допоможе вам економити бензин. У радянські і перебудовні часи їздити «накатом» водіїв змушувала недосконала конструкція двигунів старих машин. Сьогодні автомобілі стають все більш технологічно досконалими. Так, навіть інжекторні машини при русі на передачі по інерції, бензин споживають в мінімальних кількостях – для підтримки холостих обертів двигуна. Тому, куди ефективніше просто відпустити педаль газу, не вимикаючи передачу, в цьому випадку подача палива повністю припиняється, і автомобіль рухається за інерцією.

Не завжди допоможе зекономити і заглушений двигун. Так якщо ви стоїте в пробці менше 5 хвилин – глушити двигун марно, тому що занадто часті запуски мотора приведуть тільки до перевитрати, так як в момент старту буде потрібно не менше палива, ніж для 2-3 хвилинного простою, до того ж збільшиться навантаження на акумулятор.

Крім того, такий стиль їзди «накатом» вельми небезпечний. Адже по-суті, ви можете потрапити в некерований знос. А ось інтенсивне екстрене гальмування буде набагато ефективніше якщо ви гальмуєте на передачу – менше гальмівний шлях.

document.write(«»);