Тюнінг радянських “Жигулів” по-англійськиДосить часто відбувається так, що життя нас зводить з такими автомобілями, які нам зовсім не цікаві. Якщо вони з’являються в нашому житті, то відразу западають нам у душу і приносять тільки задоволення. Так сталося з господарем і засновником компанії Retro Ford у Великобританії Дейвом, який знає про старі автомобілі Форд практично все, пише mmr.net.ua.

1

Дейв є не тільки власником майстерні Retro Ford, але і одним з кращих фахівців в Британії, які займаються будівництвом найшвидших і потужних автомобілів Ford. Його фірма розробляє, проектує і випускає різні запчастини, необхідні для установки новітніх двигунів Zetec і Duratec в підкапотний простір класичних Фордів.

Але сьогодні я хочу познайомити вас не з яким-небудь автомобілем Ford, а з воістину привабливим автомобілем Лада 2101 1981 року випуску, який вирізняється від усіх «копійок».

Dave Colledge захотів попрацювати над цією машиною після того, як допоміг своєму другові в проекті Lada Riva з мотором Zetec.

Куплена Дейвом за 500 фунтів Лада 1981 року випуску, чесно кажучи, була в жахливому стані. Одним словом, іржаве відро на колесах. Але в порівнянні з іншими Ладами, які він бачив, ця була найкращим варіантом.

Тут здогадатися не складно, від чого фахівці Retro Ford вирішили позбутися перш за все. Це були 1,2-літровий стоковий мотор і 4-ступінчаста трансмісія.

Після вилучення силового агрегату з-під капота, справа перейшла до кузовним робіт. Запчастини для машини збиралися з усієї Європи. Цікава ситуація вийшла з задніми крилами. Оригінальні були всі іржаві, а у нових, замовлених в Чехії, не було виштамповок. В результаті задні крила були зроблені з оригінальних і нових.

1

З передніми крилами теж пов’язана історія. Спочатку Дейв хотів підготувати Ладу для дріфту, але оригінальні крила 2101 не підходили для цього – очевидно, через зміни кутів підвіски передні колеса зачіпалися за крила. З цієї самої причини йому довелося вирізати колісні арки і перемістити їх вперед. В результаті передні колеса виявилися максимально наближені до переднього бамперу.

На місце стокового силового агрегату ідеально підходив 2,3-літровий Cosworth Duratec. Зважаючи на те, що Дейв захотів використовувати кріплення і картер від Retro Ford, мотор став дуже щільно. Щоб правильно вмістити його під капотом, довелося перенести перегородку.

У двигун були встановлені догори ногами 50-міліметрові дросельні заслінки Jenvey, внутрішні частини і кришка блоків циліндрів Cosworth, клапанаи які на 1 мм ширше оригінальних, а також дводюймові випускні колектори, що переходять в 2.5-дюймову систему. Приблизно 40 годин знадобилося Дейву і його фахівцям на створення нової випускної системи.

Коли справа дійшла до трансмісії, Дейв порахував, що тут безперечним буде поставити 6-ступінчасту МКПП від Mazda MX-5, де крутний момент передається на задню вісь від Ford Escort Mk2. Щоб вмістити коробку, довелося підняти центральний тунель і трохи попрацювати над рамою. В результаті старенька Лада видає тепер цілих 235 к.с.

Британці спробували знизити Ладу на максимально низький рівень, що не обмежує поведінкові характеристики автомобіля на дорозі. Тут Дейву якраз і стали в нагоді його навички та вміння роботи з Фордами. Від оригінальної передньої підвіски ВАЗ нічого не залишилося: на автомобіль було поставлено система MacPherson і амортизатори Bilstein. Передні були перероблені, а задні були замінені на нові. Задня підвіска також піддалася доопрацюванню.

Особливу увагу було приділено колесам, для створення яких були використані диски від Ford Mondeo Mk2. Надати більш справжній вид автомобілю допомогли оригінальні ковпаки. Під колесами ховаються гальмівні супорти Rover MG TF AP Racing (304-міліметрові диски спереду і 406-міліметрові ззаду).

document.write(«»);