Згідно з новими дослідженнями Інституту споживчих експертиз, на деяких українських АЗС якість бензину А-95 стандарту Евро5 знаходиться не на належному рівні. Бензин взяли на пробу в 13 найпопулярніших АЗС.

Зразки перевіряли за основними параметрами – октанове число, вміст сірки і об’ємні частини ароматичних вуглеводнів і бензолу.

11 з 13 зразків бензину вклалися в норматив за октановим числом. Причому в мережах БРСМ-нафта і КЛО норматив перевищили найбільше – 97,2 і 97 одиниць. У двох мережах октанового числа не вистачило. Зокрема, в мережі Avantage цей показник був 93, а в мережі Marshall – 88.

Вміст сірки більше норми (не більше 10 мг/кг) виявлено в двох зразках. Йдеться про мережу Marshall і Avantage. Причому у Avantage в бензині сірки просто величезна кількість – 393 мг/кг. Але ж якщо сірки занадто багато в паливі, то утворюється нагар, забруднюються паливні форсунки і починаються проблеми з каталізатором.

Для порівняння, в бензині мережі БРСМ-нафта концентрація сірки становить 5 мг/кг, а в бензинах мереж КЛО і ОККО – 5,2 і 5,9 мг/кг відповідно.

Крім того, в бензині, який продають мережі Marshall і Avantage, вміст бензолу в 15 разів перевищує норму. Через велику кількість бензолу змивається масляна плівка, що призводить до підвищеного зносу циліндрів двигуна.

Що стосується змісту ароматичних вуглеводнів, то воно у всіх зразків бензинів відповідає нормі.