Чи можливо покарати водія без зупинки автомобіля?Дорожній поліції заборонили накладати штрафи «заочно», пише zib.com.ua.

Муніципальна поліція Мадрида більше не зможе штрафувати водіїв, не зупиняючи їх. Таке рішення ухвалила вища судова інстанція мадридського автономного співтовариства, розглянувши позов Асоціації європейських автомобілістів.

У грудні 2010 року влада Мадрида прийняла постанову про впорядкування руху, згідно з якою представники дорожньої поліції отримали право штрафувати водіїв «заочно». Такий механізм можна було застосовувати, наприклад, якщо правоохоронці зайняті регулюванням руху або в них немає можливості наздогнати порушника.

Таким чином, водії опинилися в програшному становищі: вони не знали про те, що вчинили порушення, і тому, отримавши повідомлення про штраф, не могли його оскаржити, оскільки знайти свідків події через деякий час було вкрай складно.
Розглядаючи позов, суд дійшов висновку, що в законі про дорожній рух можливість виписування штрафів без зупинення порушника не передбачена. Отже, постанова не відповідає закону, а тому повинна бути скасована. Винятком із правил можуть бути випадки, коли зупинити водія на місці вчинення правопорушення або наздогнати автомобіль неможливо, не спровокувавши аварійної ситуації на дорозі, або коли проступок фіксується і записується камерами стеження.

Згідно з інформацією порталу Intereconomia, мадридські вартові дорожнього порядку до 80% штрафів виписували, не зупиняючи порушників. За період із грудня 2010 року таких стягнень було накладено близько 600000. Мерії, повідомляє портал, доведеться повернути незаконно покараним автомобілістам гроші.