BА3-2121М – прoтoтип «Ниви» з двигунoм вiд «Мoсквичa»ВАЗ-2121М (1975) – це дослідний прототип майбутньої «Ниви» з двигуном УЗАМ-412, що використовувалися зокрема на автомобілях «Москвич-2140». Прототип був створений з метою вивчення можливості встановлення цього двигуна через брак моторів ВАЗ-2106, які планувалося використовувати при серійному виробництві позашляховика, пише sovcarhistory.ru.

Зовні від інших прототипів Ниви цей відрізнявся в першу чергу подовженим в передній частині на 65 мм кузовом, трохи «горбатим» капотом. У парі з новим двигуном працювала вазівська коробка передач, підключена через перехідник, крім того більша частина навісного обладнання також дісталося двигуну від «Жигулів».

BА3-2121М – прoтoтип «Ниви» з двигунoм вiд «Мoсквичa»

 

BА3-2121М – прoтoтип «Ниви» з двигунoм вiд «Мoсквичa»

 

 

Зрозуміло для установки нового мотора вазовським інженерам довелося модифікувати рульове управління, систему охолодження і гальмування, модифікувати власний двигун. В результаті автомобіль став важчим, погіршилася по осях, запасне колесо переїхало в багажник і скоротило його місткість, знизилася прохідність і максимальна швидкість руху, погіршилися експлуатаційні якості при мінусових температурах.

За підсумками проведених первинних випробувань від виробництва цієї модифікації було вирішено відмовитися. Всього було зібрано два примірники ВАЗ-2121М і за деякими даними, жоден з них не «дожив» до наших днів.