Податкова оприлюднила "схеми" ввезення автомобілівПропонуємо позицію Фіскальної служби України щодо користування «сірими схемами» імпорту автомобілів.

Роз’яснення податківців повністю:
На даний час в суспільстві активно обговорюється питання як безкарно придбати транспортний засіб іноземної реєстрації за копійчини без сплати всіх належних податків державі.

«Схем» такого придбання автомобілів пропонується в народі багато. Можливо, як пояснюють громадянам «фахівці» цієї справи, ввезти в режимі транзиту авто та порушити строки, один раз оштрафують та більше не зможуть. Інший «варіант» — ввезення автомобілю іноземцем (нерезидентом) на рік та передання авто для використання громадянину України. І на думку таких «радників з народу», — за такі варіанти відповідно до роз’яснень Конституційного суду України притягнути до відповідальності митники не зможуть. Забігаючи наперед запевнюємо, «схем» придбати транспортний засіб без сплати належних згідно законодавства податків і зборів не існує.

Зважаючи на вищевказане, управління боротьби з митними правопорушеннями Житомирської митниці ДФС надає поради, роз’яснення та попередження громадянам, які незважаючи на наші застереження, бажають скористатись даною можливістю.

Так, за 8 місяців поточного року відносно громадян, які порушили терміни транзиту або тимчасового ввезення порушено 220 справ про порушення митних правил, з них: 170 вже розглянуто. На громадян накладено штрафів на суму майже одного мільйона гривень. Для порівняння в минулому році порушено справ цієї категорії всього 78. Це лише статистика, за кожним з цих випадків своя «схема», а як наслідок відповідальність і в деяких випадках не лише адміністративна, окрім цього ще й втрата коштів.

Пам’ятайте, що будь які дії з транспортними засобами іноземної реєстрації, що порушують чинне законодавство вказують на те, що громадянин навмисно ухиляється від сплати податків. За вказане діяння Митним кодексом України, а саме: статтею 485 « Дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів» передбачено стягнення у вигляді 300 відсотків від суми несплачених податків.

Пояснюємо, на змодельованому по ситуації прикладі, уявімо що ви придбали 10-ти річний автомобіль з об’ємом двигуна 1,6 літрів, бензин – за таке авто, залежно від стану, пробігу та інших факторів необхідно сплатити під час митного оформлення від 150 до 200 тисяч гривень. Тобто у разі фіксації працівниками управління боротьби з митними правопорушеннями таких фактів «щасливому» власнику автомобіля який так «грамотно» пробував обдурити державу прийдеться сплатити до її бюджету вже від 450 до 600 тисяч гривень штрафу. Оце така виходить «економія».

На замітку, тим хто скаже «а я платити не буду» інформуємо, що після добровільної несплати штрафу, матеріали направляються до виконавчої служби і, як варіант, — погашення штрафу здійснюється шляхом реалізації майна, що належить громадянину та його родині.

Нині управлінням боротьби з митними правопорушеннями Житомирської митниці ДФС спільно з працівниками батальйону патрульної поліції м. Житомира вже розпочата робота по перевірці законності користування транспортними засобами іноземного користування.

Для прикладу: мешканець міста Житомира вирішив скористатись порадами «досвідчених» друзів та придбав автомобіль, що перебуває на литовської реєстрації, який йому ввіз на митну територію України іноземець та передав його в користування за відповідну винагороду. Результат – громадянин примтягнутий до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, що становить 460 тисяч гривень. 

Загалом, на теперішній час управління боротьби з митними правопорушеннями Житомирської митниці ДФС здійснює перевірку майже півтори тисячі транспортних засобів, що знаходяться на території України з порушенням чинного законодавства.

Застерігаємо наших громадян також від випадків, що містять в своїх діях уже кримінальну складову. Для прикладу, для продовження терміну тимчасового перебування автомобіля на території України рекомендується тими ж «досвідченими» друзями, які є «фахівцями» як уникнути відповідальності, надати митникам будь яку довідку, про лікування, ремонт автомобіля, його викрадення, втрату номерних знаків (загалом причина неможливого вивезення у встановлені строки автомобіля) тощо.

Пояснюємо, у таких випадках управлінням ретельно перевіряється кожна надана довідка, навіть шляхом перегляду запис камер відеоспостереження, відображення в журналах реєстрації та інше. Непоодинокі випадки коли особа надав митному органу довідку отриману від товариша нарікає не тільки себе, а й на товариша.

Як приклад. Знову ж мешканець Житомирської області, наслухавшись порад, щоб уникнути відповідальності за несвоєчасне вивезення транспортного засобу ввезеного в режимі «транзит» надав митному органу довідку про лікування в одному з медичних закладів області. Перевіркою встановлено, що в дійсності вказаний громадянин на лікуванні не перебував, а знайомий лікар надав довідку товаришу не передбачивши всіх негативних для нього наслідків.

Деякі «умільці», використовуючи можливості сучасних технологій, самостійно виготовляють довідки. У діях цих громадян вже вбачаються ознаки злочину, відповідальність за які передбачено Кримінальним кодексом України (шахрайство, підробка документів, зловживання службовим становищем тощо). Вказані матеріали управлінням направляються до правоохоронних органів, та як наслідок, — велика вірогідність позбавлення волі на декілька років.

Тому пропонуємо перед тим як робити крок на шляху обману держави зважити на терезах всі позитивні та негативні сторони Вашого вчинку.