Офіційно в Україні пересуватись на авто з іноземними номерами не можна. Експерти вирішили все ж перевірити, чи дійсно це так і як все ж таки можна обійти закон. Про одну із схем пересування авто з іноземними номерами розповів в інтерв’ю «Про Дорогу«продавець автомобілів з польськими та литовськими номерами, Валерій.

«У нас налагоджений механізм. Право керувати нерозмитненим авто гарантовано Стамбульською конвенцією, до якої Україна приєдналась ще в 2004 році. Машина зареєстрована на фірму в Європі, вас наймають на роботу, і ви їздите по Україні, офіційно перебуваючи в тривалому відрядженні», — розповідає продавець.

Недолік, каже, лише один — раз на рік на такій машині потрібно виїжджати в Європу і заїжджати назад, попередньо продовживши довіреність (і контракт) від фірми-власника. Тобто кожен раз потрібно оформляти візу. Але є важливий нюанс: купуючи такий автомобіль, слід розуміти, що ви не станете його законним власником, а будете лише керувати за дорученням. Ну і продати, звісно, також не зможете.

На митниці про такий спосіб керування авто з іноземними номерами знають.

«Конвенцією про тимчасове ввезення визначено, що авто може бути ввезено із звільненням від ввізного мита і податків. Але лише в разі, якщо такий автомобіль зареєстрований за кордоном на ім’я іноземця і використовується іноземцями. Тобто на українців ці пільги не поширюються. А використовувати такі авто на території України можуть лише ті люди, які ввезли їх в Україну. При цьому заборонено передавати такі машини іншим особам, розкомплектовувати їх або використовувати для бізнесу «, — пояснюють на митниці.

МВС має на цю ситуацію свій погляд.

«Якщо машина перебуває в міжнародному русі на території України більше двох місяців, то вона повинна бути тимчасово зареєстрована в ДАІ, інакше управляти таким авто не можна. За порушення передбачений штраф.Однак поліцейські не мають доступу до баз даних митниці або прикордонників. Тому після зупинки такого авто інспектор викликає представника митниці.Закон не дозволяє ДАІ стежити за дотриманням митних правил, а іноземні номери — ще не причина для зупинки. Незаконні вимоги їхати на штрафмайданчик, віддавати ключі можна не виконувати.

У разі, якщо протягом двох місяців після ввезення в Україну авто не було зареєстровано в органах ДАІ, потрібно заплатити штраф в розмірі 255 грн», — розповіли в МВС.

Один з тих, хто займається перевезенням іномарок розповів, що, хоч покупці нерозмитнених машин закон не порушують, даішники все одно влаштовують їм тривалі перевірки.

«Людей тримають на дорогах годинами, телефонують з митниками для перевірки. Однак, якщо водій поводиться впевнено і каже, що буде писати заяву про перевищення службових повноважень, його відпускають», — говорить Олексій Н. . Тому він не радить зв’язуватися з такими автомобілями.