Що чекає на автопром після перемоги ТрампаЕлектрокарам може знову стати «тісно”, автомобілі подорожчають, а США зроблять ставку на свої заводи
Перемога Дональда Трампа на виборах у США викликала надзвичайну активність користувачів у мережі і паніку на фондових ринках. Але це – лише короткострокова реакція. Значно цікавіше те, що чекає світову економіку в найближчі кілька років, адже Дональд Трамп йшов на вибори з певною програмою, яка може торкнутися і автоіндустрії, пише «Автоблог”.

Багато людей помилково вважають, що політика, тим більш сучасна – це лише барвисте шоу, яке не має ніякого впливу на життя звичайної людини. А вже якщо мова заходить про внутрішню політику США, то тим більше. Звичайно, американські вибори — яскрава подія, яка привертає увагу людей по всьому світу. Але це ще не означає, що наступні за ними рішення нового президента не позначаться на розвитку тих чи інших галузей не тільки в США, але і в інших країнах. До чого ж варто готуватися найбільшим автомобільним концернам?

Війна з електромобілями

Як і багато республіканців, Дональд Трамп відомий як противник невідворотності глобального потепління. «Обама вважає, що це – проблема номер один у світі. Мені здається, це не одна з головних проблем. Тому я в це не вірю. І якщо хтось мене не переконає, то я буду вважати, що є погода. Я вірю, що є її зміни, і я вірю, що вона підвищується, то знижується, то знову підвищується”, — заявляв Трамп у вересні 2015 року. Тому, зайнявши президентське крісло, Дональд Трамп може значно урізати програми, спрямовані на зниження шкідливих викидів СО2.
Для автоіндустрії це означає, що в першу чергу постраждають виробники електромобілів. І хоча це навряд чи торкнеться, наприклад, Tesla Motors, що грає у «вищій лізі”, такі компанії як General Motors або Ford можуть відмовитися від ставки на виробництво електрокарів.

Найімовірніше, потужні бензинові мотори за Трампа можуть знову почати набирати популярність. Принаймні, серед прихильників нового президента чимало багатих бізнесменів і нафтовиків, які будуть тільки раді подібним діям глави держави. Так що для любителів моторів V8 і V12 перемога Трампа – хороша новина.

Підтримка американських заводів

Однією з передвиборних обіцянок Дональда Трампа було створення нових робочих місць всередині США. А головну загрозу для цього новий президент бачить у торговій могутності Китаю і Транстихоокеанське партнерство. Але не тільки в ньому. Чи знаєте ви, що значна частина автомобілів, що продаються в США, виробляються в сусідній Мексиці і Канаді? І Трамп неодноразово звертав на це увагу у своїх передвиборних промовах. «Робочі місця витікають з країни. Вони дістаються Мексиці”, – нарікав політик.

Якщо все піде за Трампом, то американська влада боротиметься з такою ситуацією. Це означає, що у виграші можуть виявитися ті компанії, які мають виробництво на території США. Причому йдеться не тільки про General Motors, Ford і Fiat-Chrysler, але і про Toyota, Nissan, Honda, BMW і Mercedes-Benz.

А ще на території Сполучених Штатів можуть з’явитися нові заводи. Причому, найімовірніше, їх розмістять на території так званого Середнього Заходу, розташованого в центрі країни. Принаймні, на початку листопада під час свого візиту в Мічиган, Трамп обіцяв «вивести автоіндустрію на досі небачений рівень”. А ось у компаній Hyundai-Kia, Volvo, Jaguar-Land Rover, Subaru, Mazda і Mitsubishi можуть виникнути проблеми, адже всі вони зробили ставку саме на експорт своєї продукції в США.

Удар по німцях

Ще одним несподіваним наслідком обрання Дональда Трампа на посадупрезидента США може стати удар по німецьких автовиробниках. За останні роки компанії Audi, BMW, Volkswagen і Mercedes-Benz розширили своє виробництво в Мексиці. У разі, якщо Дональд Трамп скасує угоду про вільну торгівлю з південним сусідом, інвестиції не виправдають себе. Так, у всіх названих компаній є заводи в США, але що з того? Гроші, вкладені в мексиканські майданчики, їм ніхто не поверне.

Удар по «німцях” може прийти з ще одного флангу. Чи знаєте ви, що кожен сьомий автомобіль, випущений у Німеччині, йде на експорт у США? Якщо Дональд Трамп зробить ставку на протекціонізм, поставки можуть постраждати. Адже німцям і так доведеться зіткнутися з виходом з Євросоюзу Великобританії, в якій також продається чимало машин з Німеччини.

Бій глобальній торгівлі

До економічної глобалізації, схоже, вже давно звикли всі. І автоіндустрія – не виняток. Нікого не дивує, що, скажімо, Toyota Corolla збирається в Туреччині. Причому глобалізація стосується не тільки самих складальних майданчиків, але і поставок через кордони різних автокомпонентів.

У разі, якщо Дональд Трамп дійсно зробить ставку на протекціонізм, правила гри зміняться для всіх. Хто може гарантувати, що слідом за США аналогічні заходи не введуть інші країни? Причому у всіх перед очима навіть є ще один приклад — Китай, де продавати автомобілі можуть тільки ті компанії, які організували на його території спільне підприємство.

Інші країни можуть задуматися: якщо таким протекціонізмом можна займатися США і Китаю, то чому не можна їм? А раз так, то автоконцернам може стати вигідніше не виробляти машини в різних точках світу, а збирати саме в тій країні, де вони будуть продаватися. Причому чим більшим буде потенційний ринок, тим швидше там з’явиться новий автозавод.
Не такий страшний Трамп…

…як його малюють. Якщо ви вже почали малювати постапокаліптичні картини майбутнього, поспішаємо заспокоїти — від перемоги Дональда Трампа автомобільна індустрія може постраждати, але катастрофи не станеться. Так, деяким автовиробникам доведеться шукати нові схеми роботи, але це — не кінець світу.

До того ж у певному сенсі дії Трампа можуть дати новий імпульс розвитку автоіндустрії, принаймні – в США. Такі компанії як General Motors або Fiat-Chrysler за останні роки відчували себе не кращим чином, але у випадку, якщо заходи щодо захисту американського ринку будуть вжиті, все може змінитися.

Є і ще один фактор. Можливі заходи щодо підтримки протекціонізму призведуть до того, що автомобілі в США можуть зрости в ціні — за оцінками економістів приблизно на $5000. Для споживачів це, звичайно, мінус. А ось для автовиробників – плюс, адже вони стануть заробляти на кожній проданій машині значно більше, ніж зараз.