У цьому році автомобільний ринок України демонструє 40-відсоткове зростання.

 

Про це пише у свіжому номері видання Новое Время.

Сьогодні у офіційних дилерів на рахунку кожна угода купівлі нової машини. Адже минулого року вдалося продати близько 40 тис. автомобілів, а це рівень продажу кінця 1990-х. За 10 місяців поточного року вже зареєстровано 50 тис. машин, що на 40% більше, ніж за січень-жовтень 2015 року.

У цьому році найкраще продаються автомобілі середньої і високої цінової категорії. Так у Топ-20 увійшли такі бренди, як BMW, Audi, Lexus, Mercedes-Benz і Land Rover. Ці марки можна часто побачити в деклараціях українських чиновників.

Зростання ринку на 40% виглядає солідно. Але це лише перші ознаки оздоровлення. Оскільки останні два роки ринок не просто просідав, а обвалювався, розповідає директор одного з київських офіційних дилерських центрів Volkswagen Олександр Дмитерчук. Так, за 10 місяців 2013 року в Україні було продано близько 180 тис. нових автомобілів. У 2014 – близько 90 тис. од. А в минулому – впав до 36 тис. шт. До прикладу, в найуспішнішому для дилерів 2008‑му та кількість машин, що сьогодні продана майже за рік, купувалася лише за місяць.

Основна причина пожвавлення ринку в цьому році – це хай і незначна, але стабілізація економічної і політичної обстановки в країні, пояснює Андрейченко. За його словами, це зростання ВВП, зміцнення гривні та падіння інфляції, відносний спокій на Донбасі, а також збільшення реальної заробітної плати. В результаті споживчі настрої українців покращилися, і вони все частіше замислюються про великі придбання.

У цьому році експерти прогнозують зростання продажів до 60–65 тис. машин. Наступного року ринок продовжить зростати, але не такими великими кроками. За прогнозами аналітика, продажі нових автомобілів будуть на рівні 78 тис. шт. А ось генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко більш оптимістично налаштований і прогнозує зростання в 30-35%. Зростанню ринку може допомогти зниження ставок кредитування. Так за прогнозами фінансистів, наступного року вони можуть знизитися ще на 5-7%. Наприклад, до 2008 року на позикові кошти в країні купувалася майже половина всіх нових машин.

Але головним драйвером зростання ринку має стати відкладений попит. Продавці нових машин очікують, що не тільки заможні покупці, але і менш забезпечені нарешті наважаться розлучитися з накопиченнями. Якщо доходи населення зростуть і з’явиться впевненість у завтрашньому дні, активізується і бюджетний сегмент. За словами Андрейченка, це станеться ближче до другої половини 2017 року.

У цьому році автомобільний ринок України різко зріс