Чому українці змушені купувати вживані автомобіліЦього року в Україні продали майже утричі більше вживаних автомобілів, ніж торік. Всього реалізували 3,4 тисячі машин, повідомляють в «Укравтопромі».

Порівняно із жовтнем, у листопаді продали на 10% більше легковиків, а також більше комерційних автомобілів — невеликих вантажівок і мікроавтобусів.

«Ринок вживаних автомобілів зараз зростає швидше, ніж нових. Якщо взяти 13,6 тисячі зареєстрованих автомобілів, то 35 відсотків із них — вживані авто. Це 4,7 тисячі приблизно», — говорить порталу «Знай» автоексперт Микола Руденко.

За його словами, ринок вживаних автомобілів зріс насправді значно більше, бо у статистиці не зафіксовані перепродажі за дорученням і ввезення в Україну нерозмитнених машин.

«Думаю, тисячі на дві їх продали більше. Популярність вживаних автомобілів зростає через безгрошів’я українців і відсутність адекватних автокредитів. Потенційні покупці нових недорогих машин йдуть на авторинок. 2013 року якийсь клерк страхової компанії чи менеджер із продажу міг із 30 тисячами гривень стати власником нового автомобіля. Достатньо було піти в банк і взяти кредит на «Авео», «Сенс» чи «Матіз». Зараз, коли ці ж машини коштують понад 150 тисяч гривень, ніхто ні кредиту не дасть, ні люди не ризикнуть його брати. Купують вживані автомобілі», — говорить він.

На вторинному ринку України побільшало крадених машин. Їх женуть з окупованого Донбасу.

«Час від часу з’являються пропозиції продажу солідних автомобілів за невеликі гроші. Звісно, люди їх купують. Якщо їздитимуть впевнено й за правилами, поліція їх не зачепить. В принципі правоохоронці чомусь за останніх кілька років не спромоглися розробити ефективні операції з виявлення крадених автівок. Це стимулює крадіїв і далі грабувати прифронтові території», — каже експерт.

Він прогнозує, що продажі вживаних автомобілів і надалі зростатимуть. Дедалі популярнішими будуть машини 2007-2012 років випуску, що коштують до 8 тис. дол.

Нагадаємо, українці знайшли декілька легальних способів ввезти в Україну нерозмитнені автомобілі з-за кордону.