Уряд хоче підняти мита на імпортні автомобіліМіністерство економічного розвитку України запропонує Уряду ухвалити порядок застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну легкових автомобілів походженням з Європейського союзу.

Про це йдеться у повідомленні міністерства.

Як зазначається, метою використання зазначеного механізму спеціальних заходів є підтримка вітчизняної галузі легкового автомобілебудування внаслідок поступового зниження ставок ввізного мита на легкові автомобілі походженням з ЄС (на більшість видів протягом 10 років з 10% до 0%).

Зокрема це може відбуватися шляхом тимчасового підвищення ставок ввізного мита (не більше ніж до рівня 10%, але не вище ставки ввізного мита (пільгової), що діяла у 2015 році) на легкові автомобілі походженням з ЄС. Механізм жодним чином не може спричинити блокування імпорту легкових автомобілів з ЄС, йдеться у повідомленні.

Запропонований порядок застосування механізму спеціальних заходів передбачає прозору процедуру збору та аналізу інформації як щодо імпорту в Україну автомобілів з ЄС, так і впливу цього імпорту на стан національного виробника.

Обов’язкові консультації зі стороною ЄС, в тому числі на основі зібраної статистичної інформації, мають сприяти об’єктивному, неупередженому та зваженому підходу української сторони щодо використання можливості запровадження спеціальних заходів.

Повноваження по ухваленню рішень щодо застосування спеціальних заходів покладаються на Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі, як орган, що здійснює оперативне державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні.