Українці активно ввозять автомобілі за зменшеними ставками акцизів — це дешевше, ніж купувати нове. За статистикою, найбільше машин купують у Німеччині та Франції, трохи менше везуть з Польщі, пише газета «Експрес».

А скільки сьогодні потрібно заплатити за розмитнення автівки? Та як це зробити правильно? Розпитуємо Олега Назаренка, директора Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів, і Назара Мандзія, автоблогера.                     

— З чого починається процес розмитнення автомобіля?

Н. Мандзій:

— Коли покупець приїхав за кордон по автомобіль, перш за все він підписує там договір купівлі-продажу. Після цього в цій країні потрібно оформити страховку на авто, отримати тимчасові номери машини та зняти її з обліку. Це все коштує близько трьох тисяч гривень — у місцевій валюті.

Далі потрібно отримати сертифікат походження товарів та послуг. Коштує він майже 640 гривень. До витрат на цьому етапі можна додати дорогу до митниці. Припустімо, це півтори тисячі кілометрів, тобто треба додати, залежно від потужності двигуна, 3 — 4 тисячі гривень на пальне.

— І що далі?

Н. Мандзій:

— Перетинаючи кордон, потрібно пред’явити техпаспорт, сертифікат, страховку та договір купівлі-продажу. Тоді протягом двох годин митник має пропустити людину на територію України.

О. Назаренко:

— Але — і на цьому треба наголосити — обов’язково, перед моментом ввезення автомобіля потрібно сплатити 20 відсотків ПДВ, 10 відсотків мита та акцизний збір — це слід зробити саме на кордоні. Пізніше, на внутрішній митниці, робити це не можна.

Розмір платежу залежатиме від об’єму двигуна машини. Згідно з новим законом, при об’ємі двигуна до одного літра потрібно сплатити 0,102 євро за кубічний сантиметр, до півтори літра — 0,063, до 2,2 літра — 0,267, до трьох — 0,276, понад три літри — 2,209 євро.

— Як усе це виглядає на практиці?

Н. Мандзій:

— Проведемо детальний розрахунок на прикладі: з автомобіля вартістю 210 тисяч гривень спочатку сплачуємо ПДВ (20%) — 42 тисячі гривень. За правилами, мито нараховують на загальну суму автомобіля з ПДВ. Тобто до 210 тисяч гривень додаємо 42 тисячі. Виходить 252 тисячі гривень. 10% мита — це ще 25 200 гривень.

Крім того, треба ще сплатити акцизний збір, який, нагадую, залежить від об’єму двигуна.

Візьмемо, приміром, автомобіль марки «Volkswagen Golf-6» з об’ємом двигуна 1595 кубічних сантиметрів. Об’єм двигуна множимо на 0,267 євро). Добуток — 426 євро. Переводимо це у гривневий еквівалент. Виходить близько 12 тисяч гривень.

— Гаразд, я сплатила всі податки та збори, перетнула український кордон, що далі?

Н. Мандзій:

— Їдемо на внутрішню митницю, де проводять повторний огляд автівки, щоб підтвердити, що ціну автомобіля визначено правильно. Розмитнення на цьому не закінчується. На наступному етапі потрібно отримати сертифікат відповідності «Євро-5». Бо автівки, на які нема такого документа, не мають права на розмитнення за зниженими ставками акцизу.

Цей сертифікат отримують у спеціальних сервісних центрах, і коштує він близько двох тисяч гривень. Правда, нині у таких центрах великі черги. Тому водій, отримавши довідку, у якій буде вказано, що він чекає своєї черги на сертифікат, має право їздити не до кінця розмитненою автівкою. Адже автомобіль вважається повністю розмитненим лише після реєстрації у спеціальних органах.

Тому наступним кроком є сплата ще близько 600 гривень за державну реєстрацію транспортного засобу у регіональному сервісному центрі МВС у своїй області. На завершальному етапі потрібно сплатити до Пенсійного фонду 3 — 5 відсотків вартості автомобіля з урахуванням ПДВ, акцизного збору і мита. Сума відсотків залежить від початкової вартості автомобіля: до 240 тисяч гривень — три відсотки, понад цю вартість — п’ять. Якщо брати попередній приклад, де початкова вартість автівки становила 210 тисяч, то рахувати потрібно 3 відсотки суми 289 550 гривень. (У цю суму входить: початкова ціна — 210 тисяч гривень, 42 тисячі ПДВ, 25 тисяч 200 гривень мита та 12 350 гривень акцизного збору). Отже, збір до Пенсійного фонду становить 8687 гривень.

— Отож підсумуймо: скільки ж коштує загалом розмитнення середньостатистичного вживаного авто?

Н. Мандзій:

— Ця вартість у кожної автівки різна. Візьмімо, знову ж таки для прикладу, «Volkswagen Golf-7» з об’ємом двигуна 1595 кубічних сантиметрів. Його ціна за кордоном — приблизно 210 тисяч гривень (у перерахунку). Тепер рахуємо загальну суму розмитнення: 3000 гривень за страховку та тимчасові номери, 640 гривень за сертифікат походження товарів та послуг та в середньому 3 тисячі гривень на пальне, щоб добратись до кордону. До цієї суми додаємо ПДВ — 42 тисячі
гривень та суму мита — 25 200 гривень та акцизний збір — 12 350 гривень. Далі додаємо 2000 гривень за сертифікат «Євро-5» та 650 гривень за державну реєстрацію транспортного засобу і 8687 гривень збору до Пенсійного фонду. Виходить 97 527 гривень. А це означає, що за розмитнення автомобіля в Україні треба віддати майже половину його вартості!

Загалом процес розмитнення триває від одного до двох тижнів, якщо немає дуже великих черг чи проблем з документами.

— Що загрожує людині, яка не розмитнила авто вчасно?

О. Назаренко:

— Перше попередження — штраф у розмірі 8500 гривень (у разі перевищення терміну до 10 днів). Якщо ж перевізник далі не реєструє авто, то автівку мають право конфіскувати, власник повинен сплатити штраф у розмірі 300% її вартості.