15 грудня Європарламент прийняв рішення, що визначає причини, по яким режим візової лібералізації з третіми країнами може бути скасований. З затвердженням цього механізму безпосередньо пов’язують прогрес у питанні надання Україні безвізового режиму.

Згідно з рішенням ЕП, візи можуть бути знову введені в дію, якщо: 

— істотно збільшиться кількість громадян третьої країни, яким буде відмовлено у в’їзді або які незаконно залишилися на території ЄС;
— істотно зросте кількість необгрунтованих запитів на надання притулку;
— знизиться співробітництво з питань повернення мігрантів на батьківщину (реадмісію);
— зростуть ризики для внутрішньої безпеки, пов’язані з громадянами третьої країни.

Після вчорашнього схвалення процедури скасування безвізового режиму всі формальні бар’єри для розгляду питання скасування віз для українців зняті. 

Безвізовий режим з ЄС стане приємним подарунком для всіх громадян України і, зокрема, для вітчизняних автолюбителів. Наприклад, відсутність візи з ЄС полегшить поїздку в Європу за б/у авто. Нагадаємо, пільговий акциз на старі автомобілі вимагає від громадянина України самому ввезти машину з Європи.

Коли ж настане довгоочікуваний безвіз?

Передбачалося, що Європейський парламент буде розглядати питання 18 січня. Потім з’явилася інформація про його перенесення на 1 лютого. Вчора в реєстраційній картці проекту була вказана нова дата – 3 квітня. Потім перенесення дати на квітень в Європарламенті назвали помилкою. 

Згідно з процедурою, після голосування Європарламенту рішення повинен підтвердити Рада міністрів ЄС, після чого рішення набуде чинності через 21 день.