Чому якість бензину і солярки ніхто не контролюєЧерез неякісне пальне на буковинських АЗС, автовласники витрачають значні кошти, щоб ремонтувати свої автомобілі
Українці вже звикли, що слідом за курсом валют зростають ціни на пальне. Влада постійно збільшує акцизи, але грошей на дороги чомусь йде чимраз менше. Але є досить вагома проблема, з якою постійно стикаються автовласники – низька якість пального на заправках. Тому двигуни доводиться часто ремонтувати, пише pogliad.ua.

А відремонтувати сьогодні навіть старенькі «Жигулі» не усім по кишені. Що вже говорити про дорогі іномарки, ціна на запчастини яких міцно прив’язана до валюти.

– Кілька тижнів заправляв свого «коника» на АЗС, де пальне коштувало майже на 2,5 гривні менше, аніж на інших заправках. Одного дня він просто став, – розповідає чернівчанин Володимир Сергійович. – Коли відтягнув його до механіка, той, розібравши двигун, одразу сказав, що це через погане пальне. Довелося його капітально ремонтувати. Це обійшлося у понад 12 тисяч гривень. Після цього з пересторогою ставлюся до АЗС, де найдешевше пальне.

Хоча навіть висока ціна на пальне (порівняно зі своїми дешевими аналогами) не є гарантією якості. Можна заправити автомобіль навіть в популярній і потужній мережі, але також втратити двигун.

– Заправив автомобіль на одній з мереж АЗС (до речі, заправляв там своє авто постійно). Від’їхати від АЗС вдалося лише на кілька кілометрів і автомобіль заглух, – розповідає водій Дмитро. – Механіки також сказали, що це сталося через неякісне пальне.

На місцевому рівні з’ясувати якість пального практично неможливо. Необхідної лабораторії в Чернівецькій області немає. Власними пересувними користуються мережі АЗС, але наскільки їм можна вірити? А щоб дослідити якість пального іншим державним інституціям, то доводиться відправляти зразки до інших областей.

– Ми не маємо можливостей перевіряти якість пального. Є відповідні технічні регламенти, яким кожен вид пального має відповідати, – каже провідний інженер ДП «Буковинастандартметрологія» Ігор Суворов. – У нашій області такої лабораторії взагалі немає. Але на АЗС мають бути відповідні документи, які підтверджують якість пального (накладні на кожен вид пального). У нас, здається, працює лише один нафтопереробний завод у Кременчуці, тому пальне також мало би бути однакової якості. Якщо ж це імпортне пальне, то воно повинно відповідати вітчизняним умовам.

Хоча довести, що ваше авто постраждало саме через погану якість пального – практично нереально. Відповідний висновок маю надати експерти.

– Це має бути висновок судового експерта, що поломку вашого авто спричинило саме погане пальне, – повідомила фахівець із питань захисту прав споживачів Надія Кутиніна. – Ми можемо відібрати зразки пального та перевіряти його якість. Але ми не можемо встановити, чи саме воно спричинило поломку. Для лабораторного дослідження має бути скарга. Але у нас такої лабораторії немає, тому доведеться його направляти в іншу область (якщо держава на це виділить відповідні кошти). Хоча щоб визначити, що двигун вийшов з ладу через пальне, мають призначити судову експертизу.

За словами експерта, вони здійснювали відповідні перевірки та навіть накладали штрафні санкції (цього року не було жодного такого звернення). Розмір штрафу становить 50% від вартості усієї партії пального, а це досить суттєва сума, навіть для потужної мережі.

До речі, експерти припускають, що третина пального в Україні може бути підробленою. А про перевірку нафтопродуктів по всій Україні говорив у січні цього року навіть колишній прем’єр Яценюк. Окрім того він заявив, що Державна фіскальна служба вилучила «рецепт» незаконного виготовлення «бодяжного» бензину.

– «Бодяжать» безпосередньо на нафтобазах. В бензині А-95 самого бензину А-95 лише 45%. У 92-му бензині самого 92-го бензину тільки 39%, а все інше — це додаткові хімічні елементи, – заявив він.

Тому не виключено, що таке фальсифіковане пальне продають також на буковинських АЗС.