Звісно, розлучатися зі своїм «залізним конем” ніхто не поспішить, але зайвий раз порадіти, що у вас не Cadillac ATS, все ж можна, пише segodnya.ua.

Черговий «раптовий” снігопад, що стався в Україні, привернув увагу до однієї з найголовніших характеристик міської машини.

Геометрична прохідність авто виявляється критично важливою навіть у нас, передає «Автоблог”. Міліметри кліренсу, декларовані автовиробниками в технічних даних на свої легковики — це одне, а реальний просвіт під днищем машини — щось зовсім інше.

Більшість співгромадян, які купують машину, чудово розуміє, що їздити на ній доведеться не тільки по шосе. І щоб двигун не залишився десь на асфальті, більшість автомобілів ще в салоні оснащують захистом картера мотора — якщо не сталевий, то хоча б пластиковий. А це означає, що заявлений автовиробником дорожній просвіт «з’їдається” не менш ніж на 15-25 мм. Машини стають натуральними «пузотерками”.

Якщо у авто зайняті всі пасажирські сидіння — особливо це стосується компактних моделей, його дорожній просвіт може зменшитися ще на 5 міліметрів! Найнижчою і безпорадною на глибокому снігу, за розрахунками видання, на ринку є Audi A1 Sportback. Її паспортний кліренс — 125 мм. Замало за будь-якими мірками. Без захисту картера з таким просвітом їздити у нас просто небезпечно. А з захистом машина може повиснути на найменшій кучугурі — з рештою 105-110 мм…

Приблизно там же виявиться Citroеn DS3 з його заявленим кліренсом у 130 мм. Віднімаємо товщину «захисту” і отримуємо ті ж 110 мм. Яке тут задоволення від управління машиною, коли доводиться крастися між дорожніх купин.

Недалеко пішов ще більш драйверський MINI Cooper. Під його «черевцем”, стверджує фірмовий «мануал”, аж цілих 139 мм. Відповідно, в реальності ми там побачимо не більше 120 мм. У Mercedes CLA і BMW 3-er кліренс аж на 1 мм більший, ніж у MINI — 140 мм. Реальний просвіт під днищем — самі розумієте який. До речі, у Jaguar XE він буде приблизно таким самим, — якщо судити по ТТХ машини та практиці її експлуатації.

Досить рідкісна на ринку модель — Cadillac ATS — теж не надто пристосований до нашої зими. Теоретичні 145 мм кліренсу на практиці обертаються 120-125 міліметрами. Для машини з довгою базою це зовсім не добре.

У седана Infiniti Q70 (та й у Infiniti Q50 теж) заявлений просвіт — 150 мм. Начебто непогано. Але якщо ви залізете під машину з рулеткою, то в найнижчому місці наміряєте всього 135-137 мм. Відчуйте різницю, як то кажуть!

«Робоча конячка” Skoda Octavia підкуповує тим, що у неї 155 мм під днищем «за паспортом”. А насправді там — не більше 135-140 мм. Бестселер ринку Hyundai Solaris, якщо вірити ТТХ, підноситься над дорогою аж на 160 мм. Але хто ж купує бюджетну машину для «дачно-клячних” цілей без захисту картера?! От і залишається від гордого кліренсу не особливо зимовий «просвітик” всього в якихось 140-145 мм…