Як найчастіше шахраї дурять автовласниківУ Національній поліції України розповіли про найпопулярнішу аферу з автомобілями, пише drivers.in.ua

Йдеться про продаж авто, які куплені в кредит і позика за них ще не виплачений, або авто, які перебувають під кредитною заставою. Шахраї за безцінь викуповують такі автомобілі у неплатоспроможних громадян, а потім продають їх ні в чому не підозрюютчим автолюбителям.

Зовні все виглядає цілком пристойно: шахрай пропонує машину за привабливою ціною, він навіть погоджується перевірити авто на предмет угону і підробки VIN-коду, проте з цього боку у правоохоронців претензій немає. Угода оформляється тут же, вибираються посередники, які не мають доступу до Державного реєстру заставного майна. Процедура купівлі-продажу і реєстрації на нового власника проходить без проблем, оскільки в Сервісному центрі МВС не зобов’язані перевіряти, чи не знаходиться транспортний засіб в заставі.

Проблеми виникають пізніше, при спробі зняти автомобіль з обліку. Автомобіль, який є заставним майном, власник якого значиться в боржниках, може бути заарештований під час перереєстрації його новим власником. А сіли на авто залишаються старі номери, це відбудеться набагато раніше – при фіксації його системою «Рубіж», яка здатна розпізнавати автомобілі неплатників кредитів.

Щоб уникнути подібної ситуації, при покупці авто потрібно самостійно перевіряти його не тільки в поліції, але і у нотаріуса, який має доступ до Реєстру кредитного майна громадян.