Допустиме перевищення швидкості на 20 км/год може стати незаконнимУ Верховній Раді зареєстровано законопроект, згідно з яким кордон перевищення максимально дозволеної швидкості на автомобілі зменшується з 20 до 10 км/год, пише autocentre.ua.

Депутати Верховної Ради активно взялися за підвищення безпеки дорожнього руху. Сьогодні багато водіїв в Україні їздять із перевищенням швидкості 20 км/год. Аварійність зростає. За словами народного депутата Мустафи Найєма, новий законопроект передбачає скорочення ліміту, на який можна перевищувати максимальну дозволену швидкість на автомобілі, удвічі – з 20 до 10 км/год. Ще й більше, в місті планується зменшити максимально дозволену швидкість для автомобілів з 60 до 50 км/год.

Як засвідчує європейська статистика, у цьому випадку аналіз ДТП у Великій Британії, чим вища швидкість автомобіля, тим важчі наслідки для пішоходів. Так, за швидкості наїзду автомобіля 32 км/год гинуть 5% пішоходів, а третина взагалі не зазнають травм. При зростанні швидкості до 48 км/год ці показники набагато гірші – 45% пішоходів гинуть і багатьом наносяться серйозні каліцтва. А якщо ДТП стається на швидкості 64 км/год, то тут ситуація зовсім погана. В цьому випадку при наїзді летальні випадки фіксуються в 85% випадках.

Треба пам’ятати, що при збільшенні швидкості підвищується не тільки гальмівний шлях автомобіля, а й погіршується реакція водія. Кут огляду знижується, а тому падає і швидкість реакції на раптову появу перешкоди, в цьому випадку пішоходів.

Проте навіть після ухвалення нового законопроекту, багато водіїв, як і раніше, будуть їздити з перевищенням швидкості 20 км/год. І це буде доти, доки в Україні повноцінно не почне працювати система автоматичної фіксації порушень ПДР.