Якби депутати запропонували скасувати мито на всі імпортні автомобілі – і нові, і вживані, для всіх українців, – то такий законопроект отримав би чималу підтримку. Натомість вони пропонують розмитнити без податків тільки ті авта, що зареєстровані в іншій країні, й при цьому не платити жодного податку до державної казни.

 

Таку думку висловив представник Асоціація автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко у прямому ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» (щобудня о 13.00 – 15.00 та 19:00 – 21.00 на телеканалі ZIK).

Авторами проекту Закону №5567 «Про внесення змін у Митний кодекс щодо врегулювання транзиту та тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування» є Юрій Дерев’янко, Володимир Парасюк та ще більш як 50 співавторів.

«Відверто кажучи, це шкурний законопроект. Якби депутати запропонували відміну мита на всі імпортні автомобілі, тобто і нові, і вживані, для всіх українців, я б також вимагав ухвалити такий закон. Натомість нардепи маніпулюють цифрами у цьому законопроекті. Нібито в Україні наразі перебуває півтора мільйона вживаних автівок на іноземній реєстрації, однак це цілковита брехня», – зазначив експерт.

Народний депутат Роберт Горват зробив запит, у якому йому відповіли, що в Україні є лише 61 тисяча автомобілів з іноземними номерами, які перетинали державний кордон півтора мільйона разів. Відтак автори законопроекту взяли цю цифру і сказали, що це саме та кількість ввезених автівок.

«Сьогодні потрібно вимагати знизити мито для всіх українців і дати можливість усім чесно розмитнювати автомобілі з мінімальними платежами до державного бюджету. Адже є певна система ПДВ і ми не можемо від цього відмовитися. Однак сьогодні доводиться сплачувати ще 8-10% в’їзного мита. На моє переконання, воно має стати нульовим, оскільки ми підписали угоду про вільну торгівлю з ЄС. Також акцизний збір має бути нульовим, адже Україна – єдина країна в Європі, яка вважає імпортні автомобіль акцизним товаром», – зазначив Олег Назаренко.

Експерт додає, що не розуміє депутатів, які закликають українців платити податки за користування іноземним автом, що зареєстроване в іншій країні. Натомість Україні при цьому не сплачувати жодної копійки.