У скільки обійдеться їзда на нерозмитнених авто?Комітет Верховної Ради з податків і митних платежів розглядає оновлений законопроект №5567, який дасть змогу легально їздити на нерозмитнених авто з номерами інших держав.

Легалізувати експлуатацію нерозмитнених автомобілів має законопроект №5567 «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо врегулювання транзиту, тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування)», під яким підписалися одразу 95 нардепів. Приблизно стільки ж народних обранців були авторами законопроекту про зниження акцизів на вживані автомобілів. Отже, є велика ймовірність, що проект ухвалять. Наразі документ перебуває на розгляді профільного Комітету з питань оподаткування та митної політики, але дату розгляду його поки що не оголошено.

Між тим, нещодавня ситуація в Києві з перекриттям доріг і палаючими шинами змушує нардепів не відкладати питання набезрік і розглянути його по суті. Адже проект зачіпає безліч законів і підзаконних актів, а також документів міжнародного права. І крім прихильників, у нього є не менша армія затятих супротивників.

Як же 95 нардепів пропонують легалізувати автомобілі на литовських, польських, чеських, словацьких, грузинських і болгарських номерах? З їх власників планують брати плату. Тут вже починаються умови, за яких можливе ввезення та експлуатація таких машин. По-перше, автомобіль має бути старшим за 7 років із дня випуску. По-друге, він може бути легковим, комерційним з повною масою до 3,5 тонн або причіп до нього, мотоцикл. Ця пільга може діяти тільки для одного автомобіля на одну людину. А учасників АТО планують взагалі звільнити від сплати будь-яких платежів.

Машину можна буде ввезти на 1 рік, продовжити цей термін максимум на 60 днів. Але щоб продовжити термін тимчасового ввезення ще на 1 рік, виїжджати за кордон не знадобиться. Нардепи вважають, що треба буде приїхати в найближчий митний орган та оплатити наступний платіж за тимчасове користування автомобілем.

Втім, доки в Україні діє екологічна норма Євро-5 цей законопроект буде непрацездатним. Тому під час ухвалення цього проекту нардепам доведеться змінювати ще безліч чинних законів.

Ставки оплати за таку послугу залежать від року, в якому здійснюватимуться розрахунки. Так, у 2017 році розмір оплати становитиме 0,3% на місяць від суми митних зборів для цього автомобіля. Відповідно, це 3,6% на рік. У наступні роки, якщо, звісно, законопроект буде ухвалено у незмінному вигляді, ставки зміняться і становитимуть від 0,2 до 0,3% на місяць. Щоб дізнатися, скільки треба буде заплатити за рік користування автомобілем на іноземних номерах, треба спочатку розрахувати суму митних платежів на кожен автомобіль, скориставшись спеціальним калькулятором розмитнення.

Загальну суму всіх митних платежів треба помножити на 3,6%. Це і буде річний розмір плати за їзду на нерозмитненій машині в Україні у 2017 році.

У скільки обійдеться їзда на нерозмитнених авто?