Ввезення автомобілів на іноземній реєстрації: які є точки непогодженняВ офіс ВААІД прийшли сьогодні троє хлопців – організатори акцій у підтримку проекту 5567 про дозвіл на ввезення авто на іноземній реєстрації : Олександр, Михайло і Андрій.

Відбулася цікава дискусія.

 

1) Щодо проекту 5567

Я – категорично проти проекту 5567. Мої співрозмовники – за. Але водночас, я – за скасування мита та акцизу на ВСІ авто (нові та уживані) для всіх українців. І тут наші позиції співпадають!

Законопроект 5567 – сирий, слабенький і завідомо непрохідний, тому за нього не проголосують у ВР (на мою думку), а після провалу 5567 я готовий разом з моїми сьогоднішніми гостями і всіма автомобілістами працювати над скасуванням мит і акцизів на імпорт авто. Для всіх, а не для обраних! Тут у нас позиції співпадають.

 

2) Щодо легальності тимчасового ввезення.

Я – проти, мої опоненти були за.

Я вважаю це порушенням ТК, тому тут думки у нас розійшлися і залишаються діаметрально різними. Але водночас, хлопці визнали, що якщо податки на імпортні авто зменшаться, то й багато проблем просто зникнуть.

 

3) Щодо тимчасового ввезення, коли це бізнес-схема.

Я категорично проти бізнес-схем, коли власники литовських фірм заробляють на українцях. Мої співрозмовники – не власники цих фірм і самі платили литовським фірмам за свої авто, так що тут особливої суперечки не було.

 

4) Щодо Євро-5.

Я восени 2015 року підтримував проект нардепа Фролова від перенесення Євро-5 на 2018 рік, оскільки деякі японські імпортери не були готові до Євро-5, і за це мене деякі нинішні популісти у ВР назвали противником євроінтеграції і прихильником Кремля. Тепер всі імпортери вже пристосувалися, возятьЄвро-5 і у ВААІД це питання з порядку денного знято. Наші авто вже всі відповідають Євро-5, а як у ВР щодо екостандартів ЄС вирішать – так і буде. Це вже справа зацікавлених сторін (зокрема, моїх співрозмовників). А от щодо Євро-6 треба обговорити з імпортерами та громадськістю і можливо порушити питання про перенесення.

 

Резюме:

Відбулася дуже цікава розмова з цікавими співрозмовниками. У чомусь у нас думки співпадають, а в чомусь вони абсолютно різні. Але і ми всі різні, а діалог потрібен завжди. І я вважаю, що нам у суспільстві треба вести саме такий діалог і намагатися одне одного почути, а не виходити на вулиці і скандувати гасла. Мені можуть закинути: «Хлопці шини на дорогах палять, ВР блокують, а ти з ними діалог ведеш…” Але хочу нагадати, що по-перше, свого часу я теж був співорганізатором акції з блокування ВР і 5-6 лютого 2009 я вийшов під ВР проти підвищення транспортного збору разом з десятками тисяч автомобілістів, по-друге, головна мета збігається: я хочу зробити автоподатки меншими, щоб авто стали дешевшими і більш доступними для українців, а мої сьогоднішні співрозмовники й опоненти (в частині питань) теж хочуть, щоб авто в Україні стали дешевшими.

І ще.. Мені дехто дорікав, що в 2011 р. я з колегами ходив до Януковича просити скасувати корупційний техогляд: «Як ти міг йти на уклін до диктатора!” А з мене корона не впала та й не було її. А от завдяки тому, що Янукович скасував потім корупційний ТО, мільйони українців позбавилися необхідності щороку платити побори за техогляд. Так що дорікайте, але я завжди відкритий і готовий до конструктивного діалогу з простими українцями.

S. до речі, хлопці були здивовані, коли дізналися, що на всі зустрічі й наради у ВР щодо цієї проблеми народні депутати – ініціатори мене чомусь не запрошували.