Ввезення іноземних автомобілів на рік без розмитнення є незаконним?Сьогодні, 14 лютого, в Івано-Франківську відбулася спільна прес-конференція в.о. начальника Івано-Франківської миниці ДФС Левка Прокіпчука та активістів ГО «Західноукраїнський рух автомобілістів”.

Зокрема, під час заходу мова йшла про ввезення автомобілів з іноземною реєстрацією в Україну на рік, передає кореспондент WestNews.

«Якщо Ви не резидент, якщо Ви не громадянин України, який постійно тут проживає, то згідно із законодавством можна ввезти автомобіль на рік”, – каже пан Прокіпчук.

Разом з тим, для громадян України, які постійно тут мешкають, діють дещо інші правила.

«Вся схема полягає в тому, що автомобіль ввозить нерезидент і передає його Вам. Або Вам розповідають, що Ви є працівником іноземної фірми, яка працює закордоном, а Ви виконуєте їхнє доручення – це матиме за собою наслідок складання протоколу про порушення митного законодавства. Санкція за це передбачає штраф у розмірі 300% тих податків, які Ви мали б сплатити за розмитнення цього автомобіля”, – пояснив начальник митниці.

В свою чергу, активісти ГО «Західноукраїнський рух автомобілістів” зазначили, що люди, які допомагають «законно” ввезти автомобіль, з часом зникають.

«Всі пропозиції, які Вам надходять від людей, які обіцяють ввезти автомобіль на рік є незаконним. Ці люди потім зникають”, – стверджують активісти.

Нагадаємо, з 1 серпня 2016 року вступивс у силу закон, яким було суттєво зменшено ставки акцизного податку на вживані легкові авто, ввезені з країн ЄС. Разом з тим, згідно з законом на ввезення автомобілів було накладено значні обмеження: одна машина на рік на одну особу, яка повинна бути не раніше 2010 року випуску і відповідати стандарту Євро-5.