Представлено нову бронемашину, що відповідає стандартам НАТОБронемашина «Туфан» оснащена спеціальним бойовим модулем управління на відстані, протитанковим керованим ракетним комплексом і системами радіоелектронної боротьби і розвідки
Міністерство оборонної промисловості Азербайджану представило першу національну міностійку бронемашину «Туфан», що відповідає стандартам захисту НАТО.
«Дослідний зразок бронемашини був створений Національним аерокосмічним агентством (НАКУ), що входить в структуру міністерства. Вона призначена для перевезення особового складу в бойових умовах. Бронемашина відповідає вимогами третього рівня захисту натовського стандарту STANAG 4569», – сказав радник міністра оборонної промисловості Азад Мамєдов. За його словами, дизайн бронемашини був розроблений азербайджанськими спеціалістами і помітно відрізняється від аналогів, які перебувають на озброєнні як азербайджанської армії, так і збройних сил зарубіжних країн.
Як зазначив генеральний директор Національного аерокосмічного агентства Алчін Шірінзаде, бронемашина «Туфан» оснащена спеціальним бойовим модулем управління на відстані, протитанковим керованим ракетним комплексом, системами радіоелектронної боротьби (РЕБ) і розвідки. «Вона з легкістю долає круті підйоми і спуски, водні перешкоди, пристосована до пересування в різних рельєфних умовах», – сказав він. Крім того, «Туфан» оснащений крупнокаліберним кулеметом (12,7 мм), системами оптичного прицілу, камерами нічного і денного бачення, лазерним далекоміром. Все програмне забезпечення бойового модуля також розроблено місцевими фахівцями. «Він дозволяє вражати легкоброньовані мети, вогневі засоби і повітряні цілі противника», – повідомив Шірінзаде.
Після проведення випробувань міністерство планує створити медичну, поліцейську, розвідувальну і РЕБ-версії бронемашини «Туфан».