На думку багатьох правників, автофіксація порушень на дорогах може порушувати презумпцію невинуватості власника транспортного засобу. Однак це єдиний ефективний метод контролювати дотримання водіями швидкісного режиму.

Таку думку в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» висловив юрист Геннадій Дубов.

Хоча й у кодексі про адміністративні правопорушення прописані певні норми щодо автофіксації, на думку правників тут може бути порушена «презумпція невинуватості», зокрема, якщо відповідальність покладається на власника транспортного засобу, та він не був порушником.

«Хоча з моєї точки зору немає нічого більш ефективного, ніж автоматична фіксація. Зокрема щодо швидкісного режиму на дорогах: якщо ми не введемо ці камери, на підставі виміру яких виписуватимуться штрафи, доведеться певний час знову ховати патрульних поліцейських по кущах», – переконаний юрист Геннадій Дубов.

У свою чергу присутній у студії керівник головного сервісного центу МВС Владислав Криклій погодився із цим твердженням. На його думку, якщо відеофіксація відсутня, будь-які обмеження швидкості будуть лише формальними і ні на що не впливатимуть.

«У подальшому можна буде розглядати обмеження швидкості до європейських меж, (50км/год у великих містах і 90 на інших дорогах, – ред). Однак виходити із логіки: не просто бездумно слідкувати за Європою, а у випадку якоїсь негативної статистики: якщо ми бачитимемо місця концентрації ДТП на конкретних ділянках. У цивілізованому світі воно так би і мало відбуватися – додаються світлофорні об’єкти чи змінюються дорожні знаки», – зазначив Криклій.