ЗАЗ капітально відремонтував один військовий КамАЗЗавод, здатний випускати тисячі авто, здебільшого простоює.

Техніку вже передано 23-му мотопіхотному батальйону 56-ї мотопіхотної бригади. Передові підрозділи останньої, як відомо, обороняють Маріуполь. Очевидно, що це гарна новина, особливо з огляду на те, що протягом минулого року підприємство «поставило на колеса» 20 одиниць техніки для військових.

Утім, зараз про інше. Країна змушена вести «війну, якої немає», і ця війна — війна моторів. Вона вимагає безлічі техніки різного призначення — від евакуаційних авто до танків з літаками. Окрім того, бої машини не жаліють (важкі умови експлуатації, пошкодження тощо), тому вони потребують постійного обслуговування та ремонту. У цьому плані у нашої держави, на щастя, є така компанія, як ЗАЗ. Тобто «єдине підприємство, яке має повний цикл виробництва легкових автомобілів, що включає штампування, зварювання, фарбування, спорядження кузова і складання автомобіля. На заводі створено і постійно удосконалюється якісно нове сучасне високотехнологічне виробництво, що відповідає вимогам міжнародного стандарту ІSO 9001» (Вікіпедія).

До сказаного додамо також, що на підприємстві є все і для виготовлення автобусів, тобто для чогось більш габаритного, ніж легковики.

Зауважимо, що у 2006 році з конвеєра ЗАЗу зійшли 193113 машин. Минулого року завод здебільшого простоював, а 2015-го випустив менш як чотири тисячі автомобілів.

Логічно, якщо на сході триває війна, то, за необхідного держзамовлення та якихось ініціатив від власника та менеджменту заводу, він мав би працювати у три зміни. Насправді ж, маємо лише благодійні 20 одиниць, відремонтованих ЗАЗом торік. А з цехів мали б виходити тисячі капітально відремонтованих автомобілів різного призначення. Окрім того, ніщо не заважало налагодити випуск необхідної кількості не «самопальних» (спасибі, звичайно, волонтерам!), а заводського виробництва лазень і стоматологічних кабінетів на колесах для фронту. А ще на передовій не зайві мобільні кухні і пункти обігріву, евакуаційні та штабні машини, автомобілі зв’язку тощо. ЗАЗ також міг би це робити.

Зважаючи на постійні проблеми з фінансуванням навіть підприємств «Укроборонпрому», що, умовно кажучи, кують зброю, без якої взагалі не повоюєш, ремонт однієї одиниці техніки підприємством, здатним випускати на рік майже 200 тисяч машин, у нас уже стає доброю новиною…