ТОП-7 версій Таврії ЗАЗ-1102Днями відсвяткував 80-річчя творець першого українського легковика із переднім приводом ЗАЗ-1102 «Таврія” Степан Кравчун.

Степан Кравчун 1983 року очолював Запорізький автомобільний завод «Комунар”. Під його керівництвом відбувався випуск автомобілів ЗАЗ-1102 «Таврія”. Це був перший український автомобіль європейського зразка. На розробку автомобіля, крім радянських рублів, виділили $63 млн, що дало змогу закупити багато імпортних комплектуючих.

«Таврію” проектували як ціле сімейство автомобілів. Воно включало повнопривідні модифікації, пікап, фургон, вантажівка і інші версії.

Проте спочатку передньопривідний ЗАЗ випускали лише як 2-дверний хетчбек. Згодом і ЗАЗ, й інші підприємства випускали різні версії «Таврії”.

Пропонуємо найцікавіші версії автомобіля ЗАЗ «Таврія”.

Прототип ЗАЗ 1102

ТОП-7 версій Таврії ЗАЗ-1102

 

 

 

Робота над автомобілем почалася ще у 1970 році. Прототип, який найбільше схожий на серійну версію, показали у 1979 році. Тоді у Запоріжжі взяли за основу автомобіль Ford Fiesta. На його технічні показники орієнтувалися конструктори. В серію автомобіль пішов лише у 1988 році – після ВАЗ 2108 та Москвич 2141.

ЗАЗ 1306

ТОП-7 версій Таврії ЗАЗ-1102

 

 

Чотирьомісний пікап розробив Науково-технічний центр «ЗАЗ Автотехніка”. Цей автомобіль не запустили у серію, але щонайменше один екземпляр цієї версії експлуатують на українських дорогах.

НАМІ 0290

ТОП-7 версій Таврії ЗАЗ-1102

 

 

Центральний науково-дослідний автомобільний і автомоторний інститут «НАМІ” розробив на базі ЗАЗ 1102 версію для ралі-рейдів. Цей автомобіль створювали для відомого ралі «Париж-Дакар”. У НАМІ було дуже мало спільного із ЗАЗ 1102: половинки дверних прорізів, половинки дверей, рамка лобового скла і саме скло. Двигун використали від ВАЗ 2106. 1,5-літровий силовий агрегат додатково форсували.

ЗАЗ 1109

ТОП-7 версій Таврії ЗАЗ-1102

 

 

До 1994 року «Таврія-Електро”, отримала офіційну класифікацію як ЗАЗ-1109, пройшла стендові лабораторно-дорожні тести. На початку 1995 р. цей зразок отримав Державні номерні знаки в ДАІ. «Таврія-Електро” відповідала європейським нормам надійності, безпеки, дальності пробігу, швидкості. Автозавод, отримав від Німеччини та Швейцарії замовлення на кузови «Таврії”, щоб доопрацьовати їх з перспективою подальшого оснащення машини вітчизняним електроустаткуванням

«ЕРФ-Мобиле”

ТОП-7 версій Таврії ЗАЗ-1102

 

 

В Естонії створили спортпрототип із средньомоторним компонуванням. За основу взяли кузов ЗАЗ-1102 «Таврія”. Як силовий агрегат, розташований за передніми сидіннями, використовували двигун ВАЗ-2106. Спорткар побудували в 1986 році в майстерні спорттехклубу студії «Естрекламфільм”. Група конструкторів орієнтувалася на тодішні ралійні боліди знаменитої «групи Б”.

«Таврія” у кузові купе

ТОП-7 версій Таврії ЗАЗ-1102

 

 

Автомобіль створив «Завод ВЕПР” як дрібносерійний прототип, що налагодити виробництво гоночних авто. Це мав бути бюджетний автомобіль для автогонок, але в цей «Таврію” зняли з виробництва.

4-дверний Хетчбек

 

ТОП-7 версій Таврії ЗАЗ-1102

 

Автомобіль був експерементальною версії. Автомобіль був 4-дверним хечтчбеком, в якого на водійській стороні були лише одні двері – для збереження міцності кузова. Такий кузов використвують нині у Hyundai Veloster.

 

ЗАЗ 1102 «Тюнінг”

ТОП-7 версій Таврії ЗАЗ-1102

 

 

Цю версію пропонували дилери. У цій версії змінили передній і задній бампери та додали верхній спойлер. Була й суттєвіша переробка – капот автомобіля «Славута”, який відкривався проти руху (алігаторна системою відкривання). Це покращило рівень безпеки автомобіля. Цю «Таврію” оснащували інжекторним двигуном на 1,3 л. Гальма запозичили у ВАЗ 2108.