Музей «Машини часу» знайшов унікальну саморобкуТехнічний музей «Машини часу» відшукав у м. Дніпрі для експозиції унікальну саморобку.
Колекцію дніпровського музею «Машини часу» поповнила унікальна машина – саморобка радянського періоду. Автомобіль знайшли  в м.Дніпрі на території гаражного кооперативу, родичі власника продавали гараж і щоб звільнити бокс, виставили машину за ворота. Михайло Прудніков, керівник технічного музею «Машини часу», вже розібрався з історією цього раритету, і має намір незабаром опублікувати її. На сьогодні відомо, що машину протягом 10 років, на рубежі 1970-80 рр. складав житель міста, науковий працівник, який дав їй назву «Балтика». За габаритами седан близький до «Волги», в основі конструкції – агрегати ГАЗ-21 (двигун, МКП, задній міст). Кузов саморобки (крім «жигулівських» дверцят) ручної роботи, склопластиковий. Дивує ретельність підгонки деталей, особливо в місцях сполучення елементів, які відчиняються. Вражає також інтер’єр, зокрема торпедо, яке є дуже стильним і, безсумнівно, на період будівництва автомобіля було модним. Цікаво, що машина, незважаючи на вдалий зовнішній вигляд, в роки своєї молодості не світилася в радянській пресі. Хоча її народження припало якраз на період моди на саморобки. Саме в 1980-ті роки держава почала всіляко підтримувати рух «Самавто»: було спрощено правила реєстрації саморобок, про самодіяльних конструкторів розповідали популярні журнали та газети, влаштовувалися виставки і автопробіги з метою пропаганди такого корисного дозвілля, як технічна творчість.

Музей «Машини часу» знайшов унікальну саморобку

 

Музей «Машини часу» знайшов унікальну саморобку

 

Музей «Машини часу» знайшов унікальну саморобку

 

Музей «Машини часу» знайшов унікальну саморобку

 

Наразі знайдена в Дніпрі саморобка виставлена в експозиції музею «Машини часу» . Вона покрита шаром пилу, з вінтажним майном у багажнику, з пом’ятими чохлами на сидіннях – словом, в тому вигляді, в якому залишив її господар багато років тому. Очевидно, в майбутньому машину чекає реставрація, хоча достовірнішу інформацію про її долю – вчорашню і завтрашню – незабаром надасть новий власник саморобки, директор музею «Машини часу» Михайло Прудніков.