Через масове ввезення автомобілів на іноземній реєстрації та безвідповідальність водіїв, кількість аварій з їхньою участю значно зросла

Час від часу різні регіони країни сколихують чітко організовані нібито протести власників автомобілів із іноземною реєстрацією. У народі їх ще називають «литовцями», оскільки саме з цієї прибалтійської країни найбільше автомобілів ввозять в Україну.

Їхні вимоги напрочуд прості – дозволити їм безперешкодно їздити дорогами держави, сплативши певну невелику суму грошей. Простіше кажучи, хочуть легалізувати нерозмитнені автомобілі. Натомість інші автовласники, які легально завозять автівки та сплачують усі необхідні платежі, виявляються, м’яко кажучи, досить нерозумними у цьому випадку.

Скільки ввезено таких автомобілів в Україну – невідомо. За різними оцінками, йдеться про сотні тисяч. Але у цього явища є інший, надзвичайно небезпечніший бік. Часто водії таких нерозмитнених транспортних засобів на іноземній реєстрації абсолютно не шкодують цих автомобіль. Вони усвідомлюють, що реально проїздять рік і будуть змушені повернути його фіктивній фірмі, на яку його зареєстровано.

Саме через це в нашій області трапляються десятки аварій, в яких гинуть люди. Але часто навіть складно з’ясувати, хто перебував у той час за кермом і кому, власне, належить цей автомобіль. Для прикладу, якщо з початку року на дорогах області (станом на 14 квітня) трапилася 61 дорожньо-транспортна пригода, то у 14 випадках до них причетні автомобілі саме з іноземною реєстрацією. Тобто фактично у 25% випадках аварії спричинили саме вони.

Як повідомив нам заступник начальника ГУ НП в Чернівецькій області Ігор Доголіч, в цих аваріях загинуло троє людей та чотирнадцять було травмовано.

Щодо пошуку таких водіїв, які керували цими автомобілями на «бляхах», то водіїв цієї категорії встановлюють за допомогою камер відеоспостереження та реєстраційних баз митних органів.

Водночас водії транспортних засобів із іноземною реєстрацією повинні мати поліси цивільно-правової відповідальності, якщо у них відсутня картка міжнародного автомобільного страхування, — зауважив він.

На дорогах обласного центру ситуація взагалі критична. Якщо загалом з початку року у Чернівцях трапилася 451 аварія, то 96 ДТП з них сталися з участю автомобілів із іноземною реєстрацією. Майже 22% аварій трапляються з участю таких автомобілів.

Але без навіть детального дослідження зрозуміло, що у загальній кількості автомобілів у місті та області «литовців» заледве кілька відсотків.

Як повідомив т. в. о. начальника патрульної поліції Чернівців П. Семенюк, якщо водій такого автомобіля (чи будь-якого іншого) зникає з місця аварії, то для його розшуку використовують інформаційно-аналітичні бази даних, відкриті джерела інформації, надсилають запити про отримання необхідних фото- та/або відеофіксацій цієї пригоди, викликають осіб для прибуття до підрозділу або відвідування їх за місцем проживання (перебування), роботи.

Щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності, то водій зобов’язаний мати при собі страховий поліс (сертифікат).

Отже, в результаті правового вакууму та неврегульованості цього питання на українських дорогах склалася надзвичайно небезпечна ситуація.

Водії взагалі побоюються своїх колег, які рухаються на «литовцях». Бо вони нехтують елементарними правилами безпеки. А це переважно потужні автомобілі з чималою кубатурою, що множить небезпеку.