Сьогодні, переозброєння Збройних Сил України приділяється особлива увага. І заміні застарілих радянських зразків, звичайно, підлягають не тільки ракети і гармати, а й чимало одиниць автотехніки.

Наприклад, на озброєння військових медиків почали надходити нові сучасні санітарні автомобілі «Богдан 2251». Вони покликані замінити морально застарілі радянські УАЗи, так звані «таблетки». Один з таких «Богданів» зараз працює на передових позиціях оборони України, які проходять неподалік тимчасово окупованого Докучаєвська.

– В цілому, автомобіль непоганий, – розповів водій санітарки Віталій Тихий. – Його основне призначення забирати поранених з передових позицій. У транспортному відсіку можна розмістити чотирьох тяжкопоранених бійців, або вісьмох легкопоранених. Причому, тяжкопоранених можна закріпити разом з носилками.

Сам «спец-Богдан» змонтований на базі всюдихода з колісною формулою 4X4. Це дозволяє йому проїхати туди, де дорога закрита для звичайних карет швидкої медичної допомоги.

Має він і можливості перетворення в «реанімобіль». Медичну допомогу в ньому можна надавати навіть під час руху. Медичний салон відмінно освітлений, в ньому змонтовані системи вентиляції та кондиціонування.

Є можливість підключити різноманітну електроапаратуру. Сам же салон зроблений зі спеціального алюмінієвого сплаву, що дозволяє значно протидіяти корозії.

«Богдан» оснащений чотирициліндровим дизельним двигуном з турбонаддувом. Це теж, за словами військових, чималу перевагу. Знайти заправку для такого авто, в зоні бойових дій, набагато легше. Подбали конструктори і про ремонтопридатність ходової, заміну коліс і тому подібному.

Медики трохи нарікають на жорстку підвіску. Але інакше тут не можна. Там де повинна служити ця швидка «санітарка» часто немає ні асфальту, ні власне доріг, як таких.

Зображений на фото автомобіль вже має свій бойовий рахунок. Завдяки йому, були врятовані життя трьох військовослужбовців, пораненим на передовій. Хлопців оперативно доставили в лікарні. І тепер вони проходять реабілітацію.

http://motorglobe.org/