Зміни у дорожній сфері слід почати з ліквідації «Укравтодору» та залучення іноземних компаній для створення конкурентного середовища.

Розпочати реальні зміни у сфері будівництва доріг треба із ліквідації «Укравтодору» разом із усіма його обласними філіями та підрозділами. У його існуванні немає ніякого сенсу.

Сферу будівництва доріг потрібно повністю перевести у конкурсну і тендерну площину. Потрібно допускати до тендерів як українські, так й іноземні компанії. Це створить конкурентний ринок і покращить якість наших доріг.

Україна мала позитивний досвід будівництва доріг іноземними компаніями. До прикладу, у Карпатах будувалася невеличка ділянка дороги, коли я нею їхав, то було таке враження, ніби я у Альпах. Якісь окремі ділянки робили румуни, турки, але це, звичайно, невеликі обсяги робіт. Відтак, нам не потрібен «Укравтодор». За умови його ліквідації та правильно сформованих принципів конкурсного відбору на тендерах – можна за ті ж гроші отримати значно більші об’єми якісно збудованих доріг.

Щодо неефективної системи утримання українських доріг, то основна умова, яка має бути прописана у тендерній документації – довготривалий контракт на обслуговування доріг компанією, яка їх будує. Наприклад, у Великій Британії, як правило, угоди укладають на 15 років, і компанія, яка збудувала певну ділянку – 15 років її обслуговує. Якщо виникають якісь ями, тріщини чи проблеми – компанія за свій кошт, сама, впродовж 15 років ремонтує й усуває будь-які проблеми на цій ділянці дороги, яку вона й побудувала. Це стимулює будувати якісно, тому що якщо не якісно збудуєш – то при довготривалому контракті на обслуговування, ремонт зробить таку дорогу збитковою.