Якщо на сніданок, обід і вечерю їсти фаст-фуд, рано чи пізно постраждає шлунково-кишковий тракт. Так і в машині, якщо в баку буде постійно неякісний бензин, дуже скоро доведеться ремонтувати систему подачі палива, двигуни і свічки.

Сьогодні ми постараємося розібратися, як визначити якість бензину до того, як залити його в бак, пише Автоплюс.

Колір. Наберіть бензин в прозору ємність, подивіться на світло: У якісному паливі не буде жодних домішок, а колір буде блідо-жовтим. Виняток – мережеві заправки, які за допомогою підфарбовування захищають свою продукцію від підробок. Якщо ви підозрюєте, що в бензин додана вода, можна провести нескладний тест: додайте марганцівки. Колір палива змінилося на рожевий? Значить в нього додали воду. Є ще один спосіб визначити наявність домішок в паливі: намочіть аркуш паперу бензином. Якщо після висихання залишилися жовті сліди, то довіряти такому бензину не варто.

Запах. Насторожити повинен запах, не характерний для нафтопродуктів – наприклад, сірководень або нафталін. Наявність таких запахів говорить про те, що октанове число бензину намагалися підвищити штучно за допомогою «присадки». Таким паливом краще не заправлятися.

Осад. Налийте трохи палива в прозору ємність і почекайте 10 хвилин. Якщо з’явився осад, то, швидше за все, куплений Вами бензин неякісний.

На дотик. Капніть бензином на руку. Якісне пальне сушить шкіру. Якщо є домішка дизпалива, бензин розмаже жирною плямою.

Дослідним шляхом. Є ще спосіб визначити якість палива до того, як залити його в бак. Капніть трохи бензину на скло і підпаліть його. Якщо після згоряння слід на склі залишився блакитного або білого відтінку, значить, домішок немає або їх дуже мало.