Держструктури закуповують російську техніку, яка потрапила під санкції, пише glavcom.ua.

«Санкції? Ні, не чули», – так можна охарактеризувати поведінку деяких організаторів державних тендерів. Інакше, як пояснити, що російська техніка продовжує перемагати в конкурсах, закуповувати яку заборонено указом президента.

Санкції проти провідних російських виробників комерційних автомобілів запровадили трохи більше місяця тому. За цей час, за підрахунками «Главкому», росіяни встигли виграти тендерів щонайменше на 15 млн грн. Причому російську техніку купували навіть структури, підконтрольні Міністерству внутрішніх справ.

Чому державі не можна купувати російську техніку

У травні цього року запрацювали нові санкції проти російських компаній. Цього разу у «санкційному» переліку Ради національної безпеки і оборони з’явилися найбільші російські виробники комерційних автомобілів – ГАЗ та ПАЗ. КамАЗ було «забанено» ще минулого року.

Документ накладає безліч економічних обмежень на діяльність представників російського автопрому в Україні. Одне з головних – заборона на участь у державних тендерах. Дослівно рішення РНБО звучить так:

«Заборона здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг у юридичних осіб-резидентів іноземної держави державної форми власності та юридичних осіб, частка статутного капіталу яких перебувала у власності іноземної держави, а також державних закупівель у інших суб’єктів господарювання, що здійснюють продаж товарів, робіт, послуг походженням з іноземної держави, до якої застосовано санкції».

Тим не менш, аналіз тендерів за останній місяць, проведений «Главкомом», показав: «санкційна» техніка продовжує вигравати державні тендери.

Хто купує «санкційні» автомобілі

Серед найбільших покупців «забороненої» техніки – комунальники, медики, освітяни та силові відомства. Останні «затарились» російськими автомобілями на початку червня – приблизно через два тижні після того, як набув чинності указ Петра Порошенка про введення санкцій.

У перші дні літа тендер проводило головне управління поліції в Одеській області. «Копи» закупили спецтехніку для перевезення ув’язнених («автозаки») на 1,7 млн грн. У конкурсі перемогли «воронки» на базі автомобілів ГАЗ.

Одеську поліцію не збентежив факт, що вони роблять вибір на користь техніки компанії, яка перебуває під санкціями і 19 червня правоохоронці уклади договір про покупку «Газелей».

Встигли в червні відзначитися й освітяни. Наприклад, 13 червня у Вовчанську (Харківська область) місцева адміністрація провела тендер із закупівлі шкільних автобусів. Конкурс на суму близько 3 млн грн виграли автобуси «Мрія». Незважаючи на українську назву, до українського автопрому техніка стосунку не має. «Мрія» випускає Павловський автозавод (ПАЗ), який також перебуває в Україні під санкціями.

І це тільки декілька прикладів. За місяць проведені десятки подібних тендерів.

Той факт, що «ПАЗи» в Україні й далі популярні, підтверджує і статистика продажів нових автобусів. У травні, за даними асоціації «Укравтопром», попит на ПАЗи зріс у 5,7 разу, порівняно з 2016-м. І це незважаючи на те, що два останні тижні місяця виробник перебував під санкціями.

Продажі ПАЗ в Україні

ПАЗ залишається лідером українського ринку автобусів. В останній місяць весни на частку російського виробника припадала третина всіх продажів.

За даними «Главкому», саме ПАЗ минулого року виграв левову частку державних тендерів із закупівлі шкільних автобусів. Завдяки програмі «Шкільний автобус» українського Міністерства освіти ПАЗ у 2016-му продемонстрував стрімке зростання продажів у нашій країні. За минулий рік продажі павловських автобусів зросли більш ніж у 10 разів. Якщо 2015-го на українському ринку було продано 37 ПАЗів, то продажі 2016-го перевищили 400 одиниць.

Детальніше про закупівлі російською техніки у 2016 році читайте у дослідженні «Главкому»: «Україна збільшила державні закупівлі російських автомобілів у рази».

Хто заробляє на «санкційній» техніці

Головний переможець більшості тендерів з російської технікою – структури, пов’язані з екс-регіоналом, а нині народним депутатом від «Відродження» Дмитром Святашем. Наприклад, деякі конкурси виграла група компаній «АІС», яку пов’язують з політиком.

Але переважно «санкційні» автомобілі продає «прокладка» під назвою «Радіал-Україна». За даними ЗМІ, засновником компанії значиться інша фірма – «Автозапчастина-Маркет», записана на кіпріотку Марію Чатзіантону. На цю ж громадянку Кіпру оформлені й деякі інші компанії, що належать до структури «АІС».