Також депутати пропонують не збільшувати ставки акцизного збору на авто певного класу, пише sud.ua.

Так, 20 грудня 2016 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №5562 «Про внесення змін до Розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо формування цивілізованого ринку старих автомобілів».
Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Тарас Батенко, Олександр Шевченко, Віталій Купрій, Віктор Шевченко, Олександр Дубінін, Валентин Дідич та Ірина Констанкевич.

Ситуація з автопромом в Україні

Згідно з даними інформаційно-аналітичної групи «Автоконсалтинг» та Асоціації «АСЕА» (European automobile manufactures association), в Україні в 2,5 рази менша кількість автомобілів на 1000 чоловік в порівнянні з європейськими країнами, в т.ч. і в порівнянні з країнами Східної Європи. Якщо вважати в абсолютних числах, то для досягнення середньоєвропейського рівня автомобілізації потрібно реалізувати в Україні близько 12 млн автомобілів.
При цьому на сьогодні кожен четвертий автомобіль (це майже 2 млн авто) в Україні старше 1990 року випуску. Згідно з даними Асоціації автомобільних виробників України (Укравтопром), у нас реалізується лише 30-40 тис. Нових автомобілів щорічно, що свідчить про те, що автопарк в Україні практично не оновлюється і з кожним роком все більше старіє.

Відсутність фінансів на нові автомобілі

У 2016 році Міністерство інфраструктури України відзначило, що виведення з експлуатації застарілих автомобілів з низькими екологічними показниками в масштабах всієї країни і заміщення їх новими транспортними засобами, незважаючи на складне економічне становище, відбувається досить повільно.

Так депутати зазначають, що несвоєчасне оновлення ринку і неможливість купити за доступну ціну якісний старий автомобіль спонукають громадян до покупки застарілих, технічно недосконалих автомобілів на внутрішньому ринку, які в більшості випадків вже вичерпали свій ресурс, що в свою чергу значно погіршує безпеку на дорогах.

Застарілі автомобілі збільшують кількість ДТП

В Європейському Союзі, де населення становить 502,6 млн людей, 2014 року в ДТП загинули 25 900 чоловік, що складає 0,0052% від усього населення.

В Україні, за той же період, загинули 4439 чоловік, що складає 0,0104% від усієї кількості, що в два рази більше, ніж в Євросоюзі. У той же час насичення автомобілями – в 2,5 рази менше (200 автомобілів на 1000 населення в Україні проти 498 в Євросоюзі).

Як наголошується в пояснювальній записці, також почастішали випадки використання автомобілів іноземної реєстрації, коли їх ввозить одна особа (зазвичай нерезидент) і залишає автомобіль у користування іншій особі, не внесеній до бази даних, що призводить до неможливості відстежити водія або власника при вчиненні злочинів і ДТП (на відміну від того, якби автомобіль був зареєстрований в Україні або особисто ввезений громадянином на територію України).

Знижені акцизи на ввезені підтримані авто

Варто також зауважити, що ефект від застосування знижених ставок акцизу для старих автомобілів в даний момент не є повним, а надходження до Державного бюджету України – менше, ніж могло б бути. Причиною є штучні обмеження на імпорт автомобілів, які крім гальмування процесу імпорту також створюють сприятливі умови для можливих корупційних дій. Як показує практика, будь-які обмеження створюють корупційні ризики через бажання їх обійти.

«Яскравим прикладом є ситуація з видачею свідоцтв про реєстрацію, які не відповідали вимогам Закону тисячі триста вісімдесят дев’ять-VIII і незаконно обмежували права автовласників. Так, корінь проблеми всіх вищезазначених проблем – саме в неможливості імпортувати старий автомобіль за доступними ставками митних платежів, адже доведеним фактом є те, що старі автомобілі в Україні – одні з найдорожчих в світі. Ціна на ідентичні моделі вживаних автомобілів в Україні і Європі можуть відрізнятися в кілька разів », – зазначають народні депутати.

Причиною цього є незбалансоване податкове навантаження на тлі високого попиту і низьку купівельну спроможність, а також штучні обмеження на імпорт старих автомобілів. Саме тому потрібно не боротися з наслідками, а усувати причини.

Міцний бар’єр на ввезення несправних автомобілів

Як говориться в пояснювальній записці, для установки бар’єрів від ввезення технічно несправних автомобілів, які не відповідають технічним вимогам і стандартам або шкідливі викиди яких перевищують допустимі норми справного транспортного засобу даного виду, потрібно обов’язково ввести проходження технічного огляду при ввезенні колишніх вживаних транспортних засобів на територію України з метою вільного обігу.
Внесення змін до Податкового кодексу
Мета законопроекту досягається шляхом внесення змін до п. 15 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо продовження дії знижених ставок акцизного збору на транспортні засоби, які були у використанні, до 31 грудня 2020 року, а також зняття існуючих обмежень на застосування цих ставок.

Перспективи розвитку автопрому в Україні

Очікуваним результатом прийняття законопроекту буде формування цивілізованого ринку старих автомобілів в Україні, приведення національного законодавства у відповідність до досвіду країн Європейського Союзу, з урахуванням всіх об’єктивних чинників і усунення корупційних ризиків.

В результаті реалізації даної законодавчої ініціативи, в Україні пройде оновлення автопарку, що призведе до підвищення безпеки громадян у разі ДТП, поліпшенню екології, збільшення надходжень до бюджету за рахунок збільшення кількості розмитнених транспортних засобів, зменшення черг на контрольно-пропускних пунктах і зменшення використання різних тіньових схем в області користування автомобілями.

Ухвалення цього законопроекту позитивно вплине на розвиток автомобільного ринку і дасть можливість громадянам як легалізувати вже куплені автомобілі іноземної реєстрації, так і купити їх (особливо соціальним категоріям громадян, які в першу чергу потребують доступному індивідуальному автомобільному транспорті: інвалідам, сім’ям з дітьми-інвалідами, багатодітним сім’ям та будинкам сімейного типу, селянам, воїнам АТО і ін.).