Київські розробники створили сигналізацію, яка спілкується з водіями.

Система покликана зменшити кількість угонів і допомогти поліції шукати викрадені автомобілі.

У Києві 2016 року знайшли тільки 85 з 1202 викрадених автомобілів – лише 7%. Інформації про колір, модель, номер і пошкодження автомобіля, що реєструє гаряча лінія поліції, недостатньо для гарантованого повернення пропажі.

Однакових автомобілів у потоці тисячі, а за кілька годин зовнішній вигляд машини легко змінити до невпізнанності і перегнати до сусіднього міста. Швидка реакція – надійний спосіб підвисити шанси на успішні пошуки. Власники ж часто повідомляють про угон запізно – виявивши викрадення зранку або після довготривалого походу торговельним центром, куди не дістає сигналізація.

Українська команда I-SEE взялася за вирішення цієї проблеми. «Наша основна задача – не допустити угону, дати можливість якомога раніше дізнатися, що з машиною щось відбувається – не за годину-дві і більше, а за хвилину-дві», – розповідає СЕО компанії Вадим Кочевих.

Його команда працює з рішеннями для моніторингу транспорту з 2005 року. Це пристрої, орієнтовані на комерційний транспорт – вантажний, пасажирський, агротехніка. «Трохи більше року тому ми вийшли з машини і зайшли до лікарні. За кілька хвилин повернулися – вікно розбите, із салону зникла сумка, – згадує маркетинг-директор I-SEE Юлія Яроцька. – Звичайна сигналізація не захистила через обмежений радіус дії». Тоді свій досвід розробки вирішили застосувати для пристрою, який зможе дозволити собі кожен водій і буде миттєво дізнаватися про замах на авто.

У результаті вийшла система з двох компактних пристроїв – трекера і маяка. Установка займає кілька хвилин і не потребує участі автосервісу. Ще дві хвилини на завантаження додатку і прив’язку автомобіля до смартфону чи планшету – і система запущена.

Трекер допомагає попередити викрадення: якщо крадії відчиняють двері або заводять машину, власнику тієї ж хвилини приходить сповіщення у додаток на телефон. Те саме станеться, якщо автомобіль ударять, підіймуть або почнуть штовхати. Пристрій відреагує протягом п’яти секунд – власник встигне кинути візок у супермаркеті, добігти до машини і сполохати нападника.

Стежити за автомобілем можна з кількох телефонів: наприклад, поїхавши на відпочинок, можна дати контроль друзям або родичам. І навпаки – додаток дозволяє приєднувати кілька авто до одного профілю. Автоматичне ввімкнення режиму «Під охороною» дає впевненість, що все під контролем, навіть якщо водія відволікли при виході з машини.

Якщо угон все ж таки вдався, другий пристрій – маяк – допоможе власнику відстежити автомобіль і влаштувати погоню разом із поліцією. Зазвичай, як тільки власник повідомляє про пропажу службі 102, виклик реєструють і передають найближчому до місця пригоди екіпажу. У той же час push-повідомлення приходять на планшет усім поліцейським міста, а факт угону фіксується у всеукраїнській системі. Коли автомобіль відстежується, то потерпілий разом із патрульними їздять районом, де позначено авто. Крім того активізуються всі екіпажі довкола, тож шанси на швидкий пошук зростають.

Система I-SEE може посилити вже встановлений захист автомобілю – на відміну від класичних сигналізацій вона сповістить водія про глушіння і зникнення зв’язку. Трекер передає інформацію про автомобіль через GSM-станцію на сервер, звідки сповіщення потрапляють до користувачів. Щойно сервер перестає отримувати повідомлення, додаток попереджає власника про небезпеку.

Мобільним партнером стартапа є Київстар – система використовує його покриття для передачі даних. Всередині кожного пристрою – сім-карти, котрі не потребують додаткової активації, а користувачам надається спеціальний тариф. Стартап привернув увагу найбільшого українського оператора своїм ретельним підходом до вирішення проблеми: «Ми завжди готові підтримати ідеї, що несуть інновації у повсякденне життя і роблять його кращим, – говорить Євген Кражан, директор із розвитку бізнесу на корпоративному ринку Київстар. – Розробка I-SEE – це сучасне і доступне рішення для тих, хто непокоїться про збереження свого авто».

Цього літа команда потрапила до списку півфіналістів Телеком-акселератора 2.0 Radar Tech і шукатиме рішення, як покращити роботу системи і зробити її ще зручнішою.

Джерело: Обозрєватєль