Німеччина для багатьох наших автолюбителів – це справжнє райське місце. Посудіть самі: в цій країні одні з найкращих доріг в світі, на заправках продається тільки якісне паливо – європейські стандарти дуже строгі в цьому сенсі, самі німці славляться своєю пунктуальністю і акуратністю і це відображається на їхньому ставленні до автомобілів, пише autohack.net.

Не складно припустити, що будь-який німецький автомобіль, який вже сам по собі відрізняється відмінною якістю збірки, після деякого терміну експлуатації буде виглядати значно краще, ніж аналогічна модель, яку експлуатували в умовах України.

У Голландії якість доріг нітрохи не гірше, ніж в Німеччині, однак автомобілі з цієї країни не користуються у нас таким же попитом, тому що вологий клімат дуже сильно позначається на стані кузова, а кузовні роботи, як відомо, найдорожчий.

Саме тому автомобілі з пробігом з Німеччини завжди користувалися, навіть після введення надто вже високих ввізних мит, попитом серед автолюбителів України.

Якщо вдало вибрати автомобіль – а німці дуже люблять міняти свої машини, особливо коли циферки на одометрі наближаються до показника 100 тисяч – то виглядати він буде практично, як новий, як-не-як експлуатувався в ідеальних умовах.

У скільки обійдеться автомобіль з Німеччини
Звичайно, в питаннях вартості важко робити які-небудь узагальнення, конкретні приклади більш показові. Скажімо, що купувати нове авто в Німеччині не вигідно – ціни такі ж, як і в київських автосалонах, плюс за нове авто доведеться заплатити неабиякі податки:

54% від вартості, якщо ціна до 8,5 тисяч євро;
48%, якщо дорожче 8,5 тисячі євро.
Але є ще в законі одне уточнення: 54 або 48 відсотків, але не менше певної ставки за один кубічний сантиметр об’єму двигуна, а ставка ця може складати від 2,5 до 20 євро за «кубик» в залежності від об’єму і потужності двигуна. Одним словом, варіант з покупкою нових авто в Німеччині відпадає. Варто також зауважити, що новим вважається транспортний засіб, випущене не менше 3-х років тому.

Найвигідніше купувати автомобілі випущені 3-5 років тому. Чому саме такі? Тому що:

саме за такий термін німці в середньому наїжджають 80-150 тисяч км і виставляють авто на продаж;
мита і податки знижені.

Наведемо простий приклад

Заходимо на найвідоміший німецький сайт Mobile.de, де розміщуються оголошення з продажу і старих, і нових, і навіть непридатних до експлуатації авто. Шукаємо будь-яку модель і марку, наприклад Volkswagen Golf, дата першої реєстрації в межах 2009-2011. З’являється кілька тисяч варіантів, причому ціна зазначено в Брутто і Нетто – тобто з ПДВ і без.

Ціна Нетто – для громадян Євросоюзу, вона включає в себе 19 відсотків ПДВ. Приватні особи з України також платять з урахуванням ПДВ, однак після того, як автомобіль перетне митні кордони ЄС, ці 19 відсотків продавець зобов’язаний відшкодувати, тобто повернути покупцеві. Вигода на обличчя. Багато ж компаній-посередників, які займаються продажем і доставкою вживаних авто з Німеччини в Україну, відразу вам запропонують купити авто за ціною Нетто, правда і свої послуги оцінять приблизно в 10% плюс доставка.

Після того, як ви визначитеся з моделлю, наприклад VW Golf IV Team 2010 року випуску за ціною Нетто / Брутто – 9300/7815 Євро, знаходите будь-який митний калькулятор і розраховуєте, скільки доведеться заплатити всіляких податків. Вводите ціну Нетто, об’єм двигуна, потужність в к.с. або кВт, вік, тип двигуна, фізична особа. В результаті виходить, що з усіма податками цей автомобіль вам обійдеться в 7815 + 2440 = 10255 Євро.

Для порівняння заходимо на будь-який український сайт оголошень, шукаємо аналогічну модель, знаходимо розкид цін в межах 12 до 15 тисяч доларів. Переконуємося, що різниці практично ніякої, але він-то бігав по найкращих в світі німецьких дорогах.
Правда доведеться ще оплатити доставку автомобіля на митний пункт. Тут є кілька варіантів:

самовивіз – через Польщу з транзитними номерами, це близько 2 тисяч км (піде десь 100-150 літрів бензину);
перевезення трейлером, через приватних «сіркоперегінників» або фірму – в середньому 500-800 Євро.

Виходить, що автомобіль в хорошому стані з Німеччини можна купити по тій же ціні, що і в Україні. Звичайно, буде ще цілий ряд супутніх витрат, особливо якщо особисто їдете оглядати вподобану модель. До речі, це ідеальний варіант, тому що на замовлення можуть пригнати зовсім німецьку машину з темним минулим. Оформлення всіх паперів за договором купівлі-продажу, а також отримання експортних номерних знаків обійдеться в 180-200 Євро. В принципі, на цьому всі витрати і закінчуються, і навіть якщо в результаті і вийде сума трохи вище середньої вартості аналогічних авто з пробігом по Україні, то не набагато. Запам’ятайте, що такі «пільгові» мита поширюються тільки на машини у віці 3-5 років.