Останнім часом з’явилася ще одна проблема щодо ввезення та перебування на митній території України автомобілів з іноземною реєстрацією – використання паспортних даних, переважно місцевих малозабезпечених громадян, для схем уникнення сплати митних платежів при імпорті автівок.

Про це йшлося під час обговорення на громадсько-консультативній раді ГУ ДФС у Волинській області.

За чинним законодавством, автомобілі на іноземній реєстрації, які заполонили останнім часом Україну, а особливо – Волинь як одну з прикордонних областей, перебувають на митній території України тимчасово, не можуть використовуватися для цілей підприємницької діяльності, бути розкомплектовані чи передані у володіння, користування або розпорядження іншим особам. Сьогодні ж маємо ситуацію, коли через недосконалість законодавства у частині контролю за використанням цих автомобілів на дорогах України, внутрішній ринок заполонили дешевші, але дуже проблемні з точки зору легального користування машини, навіть преміум та люкс класу.

Начальник управління організації митного контролю Волинської митниці ДФС Тетяна Кравець зазначила, що підприємливі особи використовують різні схеми, аби уникнути митного контролю. Раніше серед найпоширеніших була довідка про несправність транспортного засобу, ДТП тощо. Проте ще з 2016 року Волинська митниця не бере їх до уваги. Потім спритники придумали офіційно платити штраф, що становить 8,5 тис. грн і є значно меншим, ніж податок при офіційному розмитненні. І користуватись авто далі, тому що органи ДФС не мають повноважень вилучати предмети правопорушень, а чинне законодавство каже, що двічі за одне порушення притягнути до відповідальності не можна.

І чим більше таких спритників, тим більша черга на під’їзді до пункту пропуску. Бо вагому частку мандрівників становлять автовласники, які бажають отримати в користування автомобіль з мінімальними фінансовими витратами, але при цьому повинні перетинати кордон кожні 5-10 днів. Звісно, що це викликає обурення тих, хто має авто на українській реєстрації, за які сплачено відповідні податки і які перетинають кордон у туристичних, бізнесових чи приватних цілях. Вони змушені простоювати в чергах, скаржаться на неї прикордонникам, митникам, в поліцію та інші державні органи.

Якщо ці випадки в основному стосуються ситуації, коли транспортний засіб ввозиться для власних потреб, то існує й зовсім «аморальний» варіант, коли окремі громадяни роблять свій тіньовий бізнес на знайомих, переважно місцевих з малозабезпечених родин, яким пропонують дати свій паспорт під тимчасове ввезення автомобіля.

Джерело