Вже на початку осені Верховна Рада розгляне законопроект №6720 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо безпечного перевезення дітей в автотранспортних засобах)”.

Нові зміни пропонують встановити адміністративну відповідальність для водіїв, які нехтують обов’язковою вимогою пункту 21.11 правил дорожнього руху, що забороняє перевозити дітей, зріст яких складає менше 145 см і віком до 12 років без використання спеціальних крісел, повідомляє Автомотоклуб.

Таке нововведення його автори пояснюють тим, що кожного дня в Україні у ДТП гине близько 20 людей і більше 100 отримують травми, при цьому чималу частину серед постраждалих складають діти. Отож народні обранці пропонують закріпити обов’язковість перевезення дітей у спеціальних кріслах на законодавчому рівні та внести відповідні зміни в ст. 16 закону “Про дорожній рух”. Окрім цього, за таке порушення планується виписувати штраф на 255-340 грн.

Експерти стверджують, що звичайні автомобільні сидіння і ремені безпеки не гарантують захисту пасажира, зростом менше 145 см. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, використання автокрісел зменшує смертність серед дітей у ДТП на 54%, а ризик отримання травм – на 70%.

Зазначимо, що тільки менше половини українських батьків користуються автомобільними кріслами для дітей. У свою чергу, в країнах ЄС використання дитячих автокрісел є обов’язковим вже близько 20 років.